MCQs on Vitamins

What are Vitamins?

We often hear people say eat this and eat that, it has lots of vitamins…! What are vitamins exactly? Let’s explore interesting knowledge about vitamins and some MCQ on Vitamins in this article.

An organic molecule which is an essential micronutrient for an organism and is needed in small quantities for the appropriate functioning of its metabolism is called a Vitamin. It is obtained through the diet at proper quantities as it cannot be generally synthesized in the organism. Some species can synthesize Vitamin C but not by all.  13 different types of vitamins are known that include: Vitamin A (Retinol), vitamin B2 (Riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantothenic acid), vitamin B6 (known as pyridoxine), vitamin B7 (biotin), vitamin B9 (folate or folic acid), vitamin B12 (cobalamins, vitamin C (known as ascorbic acid), vitamin D (calciferols), vitamin E (tocotrienols and tocopherols) and vitamin K (quinones).

 

Classification of Vitamins

Vitamins can be classified into two types:

  1. Water-soluble vitamins: These vitamins can easily dissolve in water and are easily excreted from the body and therefore, more intake is required. In humans, 4 fat-soluble vitamins are found namely A, D, E, and K.

  2. Fat-soluble vitamins: These are absorbed through the intestinal tract and lipids or fats will help for this process. In humans, 9 water soluble vitamins are known.

 

What are Anti-vitamins?

Compounds that inhibit the absorption/actions of vitamins. One of the examples include avidin present in raw egg whites as protein and it inhibits the biotin absorption.

 

Some Multiple Choice Questions (MCQ on Vitamins)

 

1. Short-term or Acute Vitamin A Poisoning is Caused Due to

(a) Eating the liver of Polar bear

(b) Eating the liver of Buffalo

(c) Eating the liver of Ostrich

(d) Eating the liver of Mule deer

Ans: (a)

 

2. Which is the Most Essential Nutrient Required for a Woman During Her Initial Stages of Pregnancy for the Prevention of Birth Defects?

(a) Thiamin

(b) Vitamin C

(c) Folic acid

(d) Vitamin E

Ans: (c)

 

3. The Highest Levels of Vitamin C is Present in Which of the Following?

(a) Parsley

(b) Broccoli

(c) Orange juice

(d) Black currants

Ans: (d)

 

4. Which of the Following Vitamins Aid in Blood Clotting?

(a) Vitamin K

(b) Vitamin C

(c) Vitamin D

(d) Vitamin A

Ans: (a)

 

5. Which Among the Following is the Leading Reason for Blindness in Children Worldwide?

(a) Glaucoma

(b) Vitamin A deficiency

(c) Colour blindness

(d) Cataracts

Ans: (b)

 

6. Beriberi is Caused Due to the Deficiency of-

(a) Vitamin B12

(b) Vitamin B2

(c) Vitamin B6

(d) Vitamin B1

Ans: (d)

 

7. Who is Susceptible to Develop Scurvy (Vitamin C Deficiency)?

(a) A pregnant woman

(b) A malnourished child

(c) A person with the eating disorder anorexia nervosa

(d) A long-time alcoholic person

Ans: (d)

 

8. Which of the Following Vitamins Function as Both a Visual Pigment as Well as a Hormone?

(a) Thiamine

(b) Folic acid

(c) Riboflavin

(d) Retinal

Ans: (d) 

 

9. Which of the Following Nutrient Deficiencies Cause Megaloblastic Anaemia?

(a) Pyridoxine

(b) Niacin

(c) Folic acid 

(d) Cobalamin

Ans: (c) 

 

10. Which is a Fat-soluble Vitamin?

(a) Vitamin B

(b) Vitamin K

(c) Vitamin B12

(d) Vitamin C

Ans: (b)

 

11. Deficiency of Niacin is Caused Due to the Deficiency of -------------?

(a) Scurvy

(b) Rickets

(c) Pernicious anaemia

(d)  Pellagra

Ans: (d)

 

12. Which of the Following is a Hormone Precursor Vitamin?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin K

(d) Vitamin D

Ans: (d)

 

13. A component of the Coenzyme A is-----------

(a) Retinol

(b) Pyridoxine

(c) Pantothenic acid

(d) Retinoic acid

Ans: ©

 

14. Which is Another Name for Cobalamin?

(a) Vitamin B12

(b) Vitamin B2

(c) Vitamin B6

(d) Vitamin B11

Ans: (a)

 

15. Which is NOT TRUE about Ascorbic Acid?

(a) It shows antioxidant activity

(b) It is a strong reducing agent

(c)  It’s involved in the hydroxylation of prolyl- and lysyl- residues of collagen

(d) An organism’s body can synthesise it

Ans: (d)

 

16. Which of the Following Vitamins Perform as a Coenzyme Function?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin C

(d) All of the above

Ans: (d) 

 

17. Best Source of Vitamin A is-------------

(a) Poultry

(b) Sweet potato

(c) Legumes

(d) Dairy products

Ans: (b)

 

18. Which of the Following is a Water-soluble Vitamin?

(a) Vitamin B1

(b) Vitamin B2

(c) Vitamin C

(d) All of the above

Ans: (d)

 

19. Deficiency of Which Vitamin Causes Increase in the Fragility of Red Blood Cells and Weakness in Muscles?

(a) Deficiency of vitamin D

(b) Deficiency of vitamin E

(c) Deficiency of vitamin C

(d) Deficiency of vitamin A

Ans: (b)

 

20. Scientific Name of Vitamin K is?

(a) Ascorbic acid

(b) Pantothenic Acid

(c) Tocopherol

(d) Phytonadione

Ans: (d)