Vedantu

Morphology Of Flowering Plants MCQs

Morphology of Flowering Plants

In this article, we will discuss the parts of flowering plants and their functions. The multiple-choice questions at the end can help you to test the knowledge that you acquired through the chapter.

Parts and Functions of Flowers in Plants

  1. Roots- It is the descending part of the plant axis. During germination, the seeds develop from the radicle of the embryo. Roots are cylindrical in shape and produce tertiary and secondary roots.

Function- The primary functions of the root are fixation, absorption of minerals and water from the soil and transport up to the base of the stem.

  1. Stem- Stems are collectively described as a shoot system and are the aerial part of the plant's body. It can be defined as the ascending path of the plant Axis which develops from the plumule.

Function- The primary function of the stem is to support and produce lateral appendages such as leaves, fruits, flowers and branches.

  1. Leaf- The leaf is an expanded, thin, green structure that is born at the node on the stem. The presence of the chlorophyll pigment causes it to be green in color.

Function- The primary function of the leaf is to manufacture food through the process of photosynthesis and exchange glasses(air) through the process of respiration.

  1. Flower- In the angiosperms, the reproductive unit is the flower. Flowers of basically the sexual reproduction structure of the angiosperms that consist the mainstream consisting of the parts Gynoecium, perianth and androecium.

Function- Reproduction is the primary function of a flower. They are basically the reproductive organs of the plant.

  1. Fruit-  fruits on the outcome of the flowering plants. It is a ripened ovary that is developed after fertilization.

Function- The primary function of a fruit is to disperse the seeds and also to prevent them from drying. Fleshy fruits like Apple or tomato hold juices that prevent the seeds from drying.

  1. Seeds- The ovules develop into seeds after fertilization. The seed coat is the outermost covering of a seed. In plants gram, bean and pea the endosperm is not present.

Function-The primary functions of seeds are dispersal to a new location, nourishment of the embryo, dormancy during unfavorable conditions etc.

Multiple Choice Questions (MCQs)

  1. Fibrous adventitious roots are found in which of the following:

  • Turnip

  • Sweet potato

  • Grasses

  • Potato

  1. In which of the following options is climbing roots found:

  • Orchids

  • Hydrilla

  • Pepper

  • Cuscuta

  1. What kind of leaves does evergreen plants have:

  • Deciduous

  • Persistent

  • Caducous

  • None

  1. Which of the following are non-essential parts of a flower:

  • Sepals and carpels

  • Sepals and gynoecium

  • Androecium and gynoecium

  • Sepals and petals

  1. The fruit developed  condensed inflorescence is:

  • Simple fruit

  • Composite fruit

  • Aggregate fruit

  • Etaerio

  1. In which of the following, Geocarpic fruits are formed:

  • Groundnut

  • Carrot

  • Watermelon

  • Onion

  1. In the ovary of which of the following is replum found:

  • Liliaceae

  • Brassicaceae

  • Malvaceae

  • Asteraceae

  1. Vexillum is found in which of the following:

  • Solanaceae

  • Cruciferae

  • Rosaceae

  • Papilionaceae

  1. An edible underground stem is:

  • Sweet potato

  • Carrot

  • Groundnut

  • Potato

  1. In which of the following is pericarp and placenta are edible portions:

  • Apple

  • Potato

  • Tomato

  • Banana

More MCQs

  1. Nodulose root found in:

  1. Curcuma longa

  2. Mango ginger

  3. Ipomoea

  4. None of these

Answer: A

2. Prop roots are:

  1. Tap roots

  2. Adventitious root

  3. Secondary roots

  4. all

Answer: B

3. Monocot can be distinguished from dicot by:

  1. Aestivation

  2. Venation

  3. Both 1 and 2

  4. None of these

Answer: B

4. In racemose, flowers are arranged in:

  1. Acropetal order

  2. Centrifugal order

  3. Centripetal order

  4. Basipetal order

Answer: A

5. Axis of inflorescence is:

  1. Pedicel

  2. Peduncle

  3. Petiole

  4. All

Answer: B

6. Stilt root occur in:

  1. Groundnut

  2. Rice

  3. Sugarcane

  4. Wheat

Answer: B

7. Arrangement of leaves on a stem or branch:

  1. Venation

  2. Vernation

  3. Inflorescence

  4. Phyllotaxy

Answer: D

8. Didynamous condition is related to:

  1. Androecium

  2. Gynoecium

  3. Inflorescence

  4. All

Answer: A

9. Androecium is a whorl of:

  1. Anthers

  2. Stamens

  3. Filaments

  4. Tepals

Answer: B

10. Syncarpous gynoecium has two or more:

  1. Free carpels

  2. Fused carpels

  3. Free ovaries

  4. All

Answer: B

11. A typical lower with superior ovary and other floral part inferior is called:  

  1. Polygamous

  2. Hypogynous

  3. Perigynous

  4. Epigynous

Answer: B

Want to read offline? download full PDF here

Download full PDF
Is this page helpful?