MCQs on Enhancement of Food Production

Food production has always been one of the most important aspects of modern society. More efficient ways of producing and storing food have been developed over the decades. Besides theoretical insights, it is crucial to learn practical applications. Hence our rendition of Enhancement of food production MCQs is designed to help students comprehend and recall essential concepts and questions that we deem are important.

 

MCQs on Enhancement of Food Production

 

1. ____________ is a Breed of Cattle.

  1. Jersey

  2. Merino

  3. Herdwick

  4. None of the above

Ans: Jersey


2. Gobar Gas Plants Use __________ Bacteria

  1. Methanogenic

  2. Cyanogenic

  3. Oncogenic

  4. Pyogenic bacteria

Ans: Methanogenic


3. Green Revolution Was Led By __________

  1. Dennis Rodman

  2. Norman Borlaug

  3. Jane Goodall

  4. None of the above

Ans: Norman Borlaug


4. The Process of Protoplast Isolation Was Primarily Carried Out By __________

  1. Henshel

  2. Bergman

  3. Klercker

  4. None of the above

Ans: Klercker


5. Cast Nets are Designed to Catch _______

  1. Fish

  2. Catla

  3. Salmon

  4. All of the above

Ans: All of the above


6. ___________ is the Result of an Artificial Hybridization Between Radish and Cabbage

  1. Brassicaceae

  2. Raphanobrassica

  3. Hirschfeldia incana

  4. None of the above

Ans: Raphanobrassica


7. Bioenergy is Obtained from __________

  1. Sun

  2. Coal

  3. Biomass

  4. Petroleum

Ans: Biomass


8. Hypophysation is a Technique Primarily Used in _________

  1. Fisheries

  2. Apiaries

  3. Poultry

  4. None of the above

Ans: Fisheries


9. _________ was Served to Cows for Increasing the Milk Yield Before it Got Banned in 1979

  1. Diethylstilbestrol

  2. Estrogen

  3. Progesterone

  4. Destrol

Ans: Diethylstilbestrol


10. Feedstock for Biodiesel can Primarily be Obtained from

  1. Jatropha

  2. Oryza

  3. Nymphaea

  4. None of the above

Ans: Jatropha


11. __________ is a Tool that Helps to Achieve Specific Temperature and Pressure for Scientific/Medical and Industrial Applications.

  1. Sterilizers

  2. Autoclave

  3. Electrosurgical unit

  4. None of the above

Ans: Autoclave


12. Which of the Following are Classified as a Benthopelagic Fish?

  1. Stargazer

  2. Tuna

  3. Great white shark

  4. None of the above

Ans: Stargazer


13. Crossing Between Different Breeds is Called ________

  1. Inbreeding

  2. Consanguinity

  3. Out-crossing

  4. None of the above

Ans: Out-crossing


14. ____________ can be Considered as an Example of an American Breed of Poultry

  1. Leghorn

  2. Sulmtaler

  3. Augsburger

  4. Manx Rumpy

Ans: Leghorn


15. Creation of F1 Hybrids that are Superior is Known as __________

  1. Tylosis

  2. Xerosis

  3. Heterosis

  4. Atherosis

Ans: Heterosis