MCQs on Plant Hormones

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

Plant hormones are also known as the Phytohormones. These hormones are the only molecules synthesized within plants that take place in extremely low concentrations. Some of the important plant hormones are – Auxin, Gibberellin, Ethylene, Abscisic acid and Cytokinin.


Q1. Indole-3-acetic acid is the most known and naturally occurring plant hormone of _______ class

(a) Gibberellin

(b) Auxin

(c) Ethylene

(d) Cytokinin

Answer: Auxin


Q2. This hormone is not a growth inhibitor

(a) Dormin

(b) Abscisic acid

(c) Ethylene

(d) IAA

Answer: IAA


Q3. ___________ is a gaseous plant hormone

(a) IBA

(b) Ethylene

(c) Abscisic acid

(d) NAA

Answer: Ethylene


Q4. A widely used rooting hormone is

(a) 2,4, -D

(b) NAA

(c) 2,4,5 – T

(d) Cytokinin

Answer: NAA


Q5. The leaf defoliator utilized as “Agent Orange” was

(a) 2,4, -D and 2,4,5 – T

(b) Ethylene

(c) 2,4, -D and NAA

(d) 2,4,5 – T, ethylene and NAA

Answer: 2,4, -D and 2,4,5 – T


Q6. Transport of auxin is

(a) non-polar

(b) symplast

(c) apoplast

(d) polar

Answer: polar


Q7. Formation of the nodule is induced by

(a) IAA

(b) NAA

(c) IBA

(d) Both (a) and (c)

Answer:  IAA


Q8. This is the precursor of Indole-3-acetic acid

(a) Methionine

(b) Tryptophan

(c) Glycine

(d) Isopentynyl pyrophosphate

Answer: Tryptophan


Q9. This bioassay is used to detect the presence of auxin

(a) Only tobacco pith culture

(b) Tobacco pith culture and Avena curvature test

(c) A curvature test related to Tobacco pith culture and Split pea stem 

(d) Tests related to Split pea stem curvature and Avena curvature 

Answer: Split pea stem curvature test and Avena curvature test


Q10. Which of these in not a function of auxin

(a) inducing callus formation

(b) inducing dormancy

(c) enhancing cell division

(d) maintaining apical dominance

Answer: inducing dormancy