MCQs on Antibiotics

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

1. In Which of the Following Substances is Chlortetracycline Soluble:

(a) Water

(b) Ether

(c) Organic solvents

(d) All of the above

Answer: Water


2. Cell-wall Biosynthesis is Inhibited by Antibiotics by Inhibiting the Biosynthesis of Which of the Following?

a) lipopolysaccharide

b) cellulose

c) peptidoglycan

d) proteins

Answer: Peptidoglycan


3. Bacterial Cells Grown in a Medium Exposed to High Osmotic Pressure, Changes Shape from Rod-shaped to __________ Shaped.

a) spherical

b) rod shaped

c) irregular

d) elongated

Answer: Spherical


4. Which Among of the Following Antibiotics Act as Folate Antagonist:

a) Penicillin

b) Tetracycline

c) Trimethoprim

d) Cefotaxime

Answer: Trimethoprim


5. Which Among the Following Antibiotics Function as Protein Synthesis Inhibitors:

a) Penicillin

b) Tetracycline

c) Cefotaxime

d) Trimethoprim

Answer: Tetracycline


6. At Normal the pH Value of Penicillin Remains in Which Form:

a) Solvent phase

b) Precipitates

c) Aqueous phase

d) Both (a) and (b)

Answer: Aqueous phase


7. Which of the Following Antibiotics Functions as Cell Wall Inhibitors:

a) Penicillin

b) tetracycline

c) trimethoprim

d) Ciprofloxacin

e) Cefotaxime

Both a and e

a, c and d

c, d and e

All of the above

Answer: a and e


8. Which of the Following Antibiotics is Effective in treatingoral Candidiasis:

a) Nystatin

b) Bacitracin

c) Tetracycline

d) Griseofulvin

Answer: Nystatin


9. In Which of the Following Substances is Chlortetracycline Soluble:

a) Water

b) Ether

c) Organic solvents

d) All of the above

Answer: Water


10. The Crystalline Sodium or Potassium Salts are Slightly Soluble in:

a) ether

b) dioxane

c) water

d) chloroform

Answer: Chloroform


11. Which of the Following Antibiotics is Most Likely to Cause Depression of the Bone Marrow:

a) Streptomycin

b) PencillinG

c) Tetracycline

d) Trimethoprim

e) Amphotericin B

Answer: Amphotericin B


12. Which of the Following Does not Affect the Activity of Penicillin?

a) Bile

b) Hydrochloric acid

c) Cysteine

d) Sodium hydroxide

Answer: Bile


13.  Benzylpenicillin is the Chemical Name for Which of the Following Penicillin?

a) Penicillin G

b) Penicillin V

c) Penicillin F

d) Phenethicillin

Answer: Penicillin G


14.  Which of the Following Does not Affect the Activity of Penicillin?

a) Bile

b) Hydrochloric acid

c) Cysteine

d) Sodium hydroxide

Answer: Bile


15. Streptomyces Orientalis Produces Which of the Following Antibiotics?

a) Cephalosporins

b) Cycloserine

c) Bacitracin

d) Vancomycin

Answer: Vancomycin


16. Which of the Following Fermentation Processes is Used in the Production of Penicillin?

(a) Aerobic fermentation followed by anaerobic fermentation

(b) Anaerobic fermentation

(c) Aerobic fermentation

(d) Anaerobic fermentation followed by aerobic fermentation

Answer: Aerobic fermentation

17. Which of the Following Interferes with the Regeneration of the Monophosphate Form of Bactoprenol from the Pyrophosphate Form?

a) Vancomycin

b) Ampicillin

c) Bacitracin

d) Cephalosporins

Answer: Bacitracin


18. After the Fermentation Process, Penicillin is Recovered as

a) Penicillin

b) Sodium penicillin

c) Calcium penicillin

d) Potassium penicillin

Answer: Potassium penicillin


19. Streptomycin is Produced by Which of the Following Organisms?

a) Streptomyces noursei

b) Streptomyces nodosus

c) Streptomyces fradiae

d) Streptomyces griseus

Answer: Streptomyces griseus


20.  Tyrocidines are More Effective Against Which Organism:

a) Gram-positive organisms

b) Gram-negative organisms

c) Mycoplasmas

d) Spirochetes

Answer: Gram-positive organisms


21. Multiple Drug Resistance is Most Closely Related to Which of the Following: 

a) Plasmids

b) Viruses

c) Transformation

d) Cell chromosome

Answer: Plasmids


22. Which of the Following Penicillin has Bes Gram Negative Spectrum:

a) Nafcillin

b) Ampicillin

c) Methicillin

d) Penicillin V

Answer: Ampicillin


23. Cell-wall Biosynthesis is Inhibited by Antibiotics by Inhibiting the Biosynthesis of Which of the Following?

a) Lipopolysaccharide

b) Cellulose

c) Peptidoglycan

d) Proteins

Answer: Peptidoglycan


24. What is the Typical Drug of Choice for Most Orofacial Infection:

a)  Penicillin

b) tetracycline

c) trimethoprim

d) Ciprofloxacin

Answer: Penicillin


25. The High Yield of Chlortetracycline Requires Which Among the Following:

(a) No aeration

(b) Controlled aeration

(c) Continuous aeration

(d) Aeration which does not affect the yield

Answer: Continuous aeration


26. Which of the Following Interferes with the Regeneration of the Monophosphate Form of Bactoprenol from the Pyrophosphate Form:

a) Vancomycin

b) Ampicillin

c) Bacitracin

d) Cephalosporins

Answer: Bacitracin


27. Streptomycin is Produced by Which of the Following Organisms?

a) Streptomyces noursei

b) Streptomyces nodosus

c) Streptomyces fradiae

d) Streptomyces griseus

Answer: Streptomyces noursei


28.  Tyrocidines are More Effective Against:

a) Gram-positive organisms

b) Gram-negative organisms

c) Mycoplasmas

d) Spirochetes

Answer: Gram-positive organisms


29. Which of the Following Events Occurs During the Second Phase of Growth of Penicillium Chrysogenum?

(a) pH increase

(b) Mycelial mass increases

(c) Both (a) and (b)

(d) Synthesis of penicillin is high

Answer: Both (a) and (b)


30. Streptomycin is Produced by Which of the Following Organisms?

a) Streptomyces noursei

b) Streptomyces nodosus

c) Streptomyces fradiae

d) Streptomyces griseus

Answer: Streptomyces griseus


31. Which of the Following Statements are True about Penicillin at Acidic pH?

a) Penicillin precipitates

b) Penicillin remains in the aqueous phase

c) Penicillin remains in the solvent phase

d) None of the above

Answer: At acidic pH penicillin remains in the solvent phase.