Courses
Courses for Kids
Free study material
Offline Centres
More

MCQs on Slime Moulds

share icon
share icon
IVSAT 2024

Slime Moulds are unicellular saprophyte. They are often present as an aggregate called plasmodium, which is a multinucleated stage. They have characteristics of both fungi and animals. They are kept in the kingdom Protista.

1. Slime Moulds were a Part of Which of the Following Kingdoms?

(a) Monera

(b) Protista

(c) Fungi

(d) Plantae

Ans: Protista

 

2. Characteristic Structure Found in Slime Mould is

(a) pseudoelaters

(b) elaters

(c) capitulum

(d) capillitium

Ans: elaters

 

3. In a Cellular Slime Mould, Spore Formation Takes Place in

(a) plasmodium

(b) sporangium

(c) sporophore

(d) pseudoplasmodium

Ans: sporangium

 

4. Spores of Slime Moulds Develop into

(a) Amoeboid cells

(b) biflagellated cells

(c) swarm cells

(d) All of the above

Ans: All of the above

 

5. Which is the Example of Slime Mould?

(a) Anabaena

(b) Rhizopus

(c) Physarum

(d) Thiobacillus

Ans: Physarum

 

6. Slime Moulds, Algae, Protozoa are Related to Each Other  in Having

(a) eukaryotic cell

(b) prokaryotic cell

(c) flagella

(d) pseudopodia

Ans: eukaryotic cell

 

7. A Feature that Categorizes a “True Slime Mould” is

(a) occurs as an independent cell

(b) a multinucleate plasmodial stage

(c) secretes mucoidal exudate

(d) None of the above

Ans: a multinucleate plasmodial stage

 

8. Slug Formation is Induced By

(a) overcrowding

(b) plentiful resources

(c) both (a) and (b)

(d) unfavourable conditions

Ans: unfavourable conditions

 

9. Slime Mould Differ from Fungi in Having

(a) phagocytosis mode of nutrition

(b) amoeboid cells

(c) both (a) and (b)

(d) none

Ans: both (a) and (b)

 

10. Sporangia of Slime Mould Contain

(a) haploid spores

(b) diploid zygotes

(c) gametes

(d) none

Ans: haploid spores

Want to read offline? download full PDF here
Download full PDF
Is this page helpful?
like-imagedislike-image

Competitive Exams after 12th Science