MCQs on Anatomy

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

Introduction

Human anatomy is the scientific study of body structures. Some of these structures are very small, and can only be viewed and examined using a microscope. Some larger structures can be readily seen, regulated, measured and weighed. The word "anatomy" originates from a Greek root which means "to cut apart." Human anatomy was first studied by inspecting the surface of the body and observing the wounds and other injuries of the soldiers. Much later, doctors were allowed to look at dead bodies to increase their knowledge.

The components are torn down when a body is dissected to determine its physical attributes and relationships. Dissection is still used in medical schools, anatomy courses, and labs for pathology. Nevertheless, a variety of imaging techniques have been developed to observe living conditions. These techniques enable clinicians to visualize structures such as a cancerous tumor or a broken bone in the living organism.


Importance of MCQ

MCQ's on Anatomy formulated by Vedantu experts will help to understand the different terms associated with it and will also aid in the preparation of the CBSE board and for various entrance exams.


Solved MCQ’s on Anatomy

1.Select the correct order for the path of Sperm where it travels from testes to outside the body.

a) Ductus Deferens - Epididymis - Ejaculatory Duct - Penis
b) Epididymis - Ductus Deferens - Ejaculatory Duct - Penis
c) Ejaculatory Duct - Ductus Deferens - Epididymis - Penis
d) Penis - Ductus Deferens - Epididymis - Ejaculatory Duct

Answer: b

Explanation: The Sperm travels from epididymis to penis.

2.Which impulses cause Vasodilation of the arterioles of the penis during Sexual arousal?

a) Parasympathetic
b) Sympathetic
c) Somatic
d) Brain

Answer: a

Explanation: Penile erection is the result of the complex neural and vascular physiological factor interaction. Parasympathetic impulses trigger physiological erection, arteries dilate and blood flow rises.

3.Which Male structure is miscellaneous to the Female Clitoris?

a) Scrotum
b) Penis
c) Pubis
d) Testis

Answer: b

Explanation: Penis is the male sex organ; besides this It also acts as urinal duct.

4.All except which of the following about Vasectomy is true?

a) It is a highly effective birth control method
b) The part of ductus deferens is cut
c) It is 10% recoverable
d) It is a minor surgery

Answer: c

Explanation: Vasectomy is the male sterilization Surgical Method. The male vas deferens are cut and then bound or sealed to prevent the sperm from entering urethra and to avoid fertilization.

5.Through which part, urethra passes through the Penis.?

a) Corpora cavernosa
b) Corpora spongiosum
c) Tunica alburginea
d) Prepuce

Answer: b

Explanation: Corpora spongiosum is the mass of spongy tissue within the penis that covers the male urethra. Sometimes called cavernous urethrae as corpus.

6.The main role of prostate is __________

a) Spermatogenesis
b) Maturation of sperm cells
c) Secretion of alkaline muscus
d) Production of glycogen

Answer: c

Explanation: Main function of the prostate gland is to secrete fluid from prostate.

7.Testosterone is converted to ___________ in the prostate.

a) Dihydrotestosterone
b) Cholesterol
c) Estrogen
d) Progesterone

Answer: a

Explanation: The stanolone is also known as dihydrotestosterone. It is an endogenous steroid and hormone for sex with androgen.

 8.The Prostatic Cancer Indicator is an improvement in PSA.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: The Bulbourethral glands produce some PSA (prostate - specific antigen) material. The increased number of these are markers of prostatic cancer.

9.Which of the Glands below is unpaired?

a) Bulbourethral glands
b) Prostate gland
c) Seminal vesicle
d) Testis

Answer: b

Explanation: It is a gland shaped in walnut. We are unpaired. It secretes fluid that nourishes sperm, and preserves it.

10. Bulbourethral gland is also called as ____________

a) Cowper’s gland
b) Prostate gland
c) Seminal vesicles
d) Bartholin’s gland

Answer: a

Explanation: It is a pea shaped gland to the membranous urethra situated at the posterolateral. They 're both in pair. It takes its name from the English surgeon William Cowper.