MCQs on Slime Moulds

Slime Moulds are unicellular saprophyte. They are often present as an aggregate called plasmodium, which is a multinucleated stage. They have characteristics of both fungi and animals. They are kept in the kingdom Protista.

1. Slime Moulds were a Part of Which of the Following Kingdoms?

(a) Monera

(b) Protista

(c) Fungi

(d) Plantae

Ans: Protista

 

2. Characteristic Structure Found in Slime Mould is

(a) pseudoelaters

(b) elaters

(c) capitulum

(d) capillitium

Ans: elaters

 

3. In a Cellular Slime Mould, Spore Formation Takes Place in

(a) plasmodium

(b) sporangium

(c) sporophore

(d) pseudoplasmodium

Ans: sporangium

 

4. Spores of Slime Moulds Develop into

(a) Amoeboid cells

(b) biflagellated cells

(c) swarm cells

(d) All of the above

Ans: All of the above

 

5. Which is the Example of Slime Mould?

(a) Anabaena

(b) Rhizopus

(c) Physarum

(d) Thiobacillus

Ans: Physarum

 

6. Slime Moulds, Algae, Protozoa are Related to Each Other  in Having

(a) eukaryotic cell

(b) prokaryotic cell

(c) flagella

(d) pseudopodia

Ans: eukaryotic cell

 

7. A Feature that Categorizes a “True Slime Mould” is

(a) occurs as an independent cell

(b) a multinucleate plasmodial stage

(c) secretes mucoidal exudate

(d) None of the above

Ans: a multinucleate plasmodial stage

 

8. Slug Formation is Induced By

(a) overcrowding

(b) plentiful resources

(c) both (a) and (b)

(d) unfavourable conditions

Ans: unfavourable conditions

 

9. Slime Mould Differ from Fungi in Having

(a) phagocytosis mode of nutrition

(b) amoeboid cells

(c) both (a) and (b)

(d) none

Ans: both (a) and (b)

 

10. Sporangia of Slime Mould Contain

(a) haploid spores

(b) diploid zygotes

(c) gametes

(d) none

Ans: haploid spores