MCQs on Meiosis

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

Introduction

Meiosis is a mechanism in which a single cell divides twice to produce four cells that contain half of the original amount of genetic data. Those cells are our sex cells-male sperm, female eggs.

One cell divides up twice during meiosis to create four daughter cells.

These four daughter cells are only half as numerous as chromosomes? Of the parent cell-haploid.

Meiosis is divisible into nine stages. These are divided between the first division of the cell (meiosis I) and the second division thereof (meiosis II)

Solved MCQ’S of Meiosis

1.The RNA and Protein Synthesis Occur in______
a) M phase
b) S phase
c) G1 Phase
d) G2 phase

Answer: c
Explanation: The first phase of the cell cycle is the phase G1. It is an integral part of Interphase. RNA and protein synthesis occur in Phase G1.

2.When Synapsis Occurs at Meiosis?
a) Zygotene
b) Leptotene
c) Diplotene
d) Pachytene

Answer: a
Explanation: Zygotene is the second stage of Meiosis prophase. Bivalents are seen as shaping the synaptonemal complexes.

3.Spindle Fibers are Formed by___________
a) Spindles
b) Tubulin
c) Flagella
d) Humulin

Answer: b
Explanation: Tubulin is a Globular Protein Protein. They form microtubules. It helps in dividing cells.

4.Chromosomes Break During?

  1. Prophase

  2.  Anaphase

  3. Metaphase

  4. Telophase

Answer: b
Explanation: The 3rd stage of cell division is anaphase. During this point, chromosomes move away from each other towards opposite spindle poles.

5.Replication of Centriole Occurs in ______________
a) Interphase
b) Prophase
c) Metaphase
d) Anaphase

Answer: a
Explanation: Interphase is a cell cycle phase, in which typical cells submit most of their lives.

6. Colchicine Arrests Which of the Following Stages of Cell Division?

  1. Anaphase

  2. Telophase

  3. Interphase

  4. Metaphase

Answer: d
Explanation: Colchicine is an alkaloid in its natural state. It is used to treat acute gout attacks. Colchicine arrests metaphase for the stage of the division of cells.

7.Cell Plate is Laid During __________

  1. Cytokinesie

  2. Karyokinesis

  3. Interphase

  4. Metaphase

Answer: a
Explanation: Cytokinesis is a process of cell division that divides cytoplasm of a parental cell into two daughter-cells.

8.Polyploidy may be inducted Artificially by__________
a) Self-pollination
b) Line breeding
c) Inbreeding
d) Colchicine

Answer: d

Explanation: Polyploidy s condition where diploid cells normally get one or more extra sets of chromosomes. Colchicine can cause polyploidy, artificially.

9.There are Chromosomes Arranged Along the Equator___________
a) Prophase
b) Metaphase
c) Anaphase
d) Telophase

Answer: b
Explanation: Metaphase is the 2nd level of cell division. During metaphase Chromosome organizes itself in the middle of the cell.

10. Chiasmata Formation Takes Place During __________
a) Prophase I
b) Metaphase I
c) Anaphase I
d) Telophase I

Answer: a

Explanation: The formation of chiasmata takes place during Prophase I, and chromosomes are duplicated during this period. Chiasmata is a spot where paired chromosomes stay in contact during the first meiosis metaphase.

Test Your Knowledge

1. The word meiosis had been coined by

  1. Robertson

  2. Blackmann

  3. Flemming

  4. Farmer and Moore

2. During meiosis chromatids of individual chromosome separate during

  1. Metaphase I

  2. Anaphase I

  3. Anaphase II

  4. Metaphase II

3. Meiosis is of evolutionary significance as it produces

  1. Gametes

  2. generally similar daughter cells

  3. recominations

  4. four daughter cells

4. In metaphase I, the centromeres undergo division

  1. do not divide

  2. divide but do not separate

  3. are not similar

  4. undergo division

5. Call the step of prophase I when synaptonemic complex dissolves, when chromatids are transparent and tetrads are considered bivalents

  1. Pachytene

  2. Diakinesis

  3. Diptolene

  4. Zygotene