MCQs on Histology

1. Embryo is present by true vasculature is absent in phylum:

A. Cyanophyta

B. Tracheophyta

C. Bryophyta

D. Chlorophyta

Answer: Tracheophyta


2. The unique features of bryophytes compared to other green plant groups is that:

A. They produce spores.

B. They lack vascular tissue.

C. They lack root.

D. Their sporophytes is attached to gametophytes.

Answer: They lack vascular tissue


3. In bryophytes diploid number of chromosomes occur in:

A. Gametes

B. Spores

C. Spore mother cell

D. Nuclei of gametes

Answer: Spores


4. The plant used as alternative of cotton:

A. Sphagnum

B. Funaria

C. Riccia

D. Andria

Answer: Funaria


5. The antherozoids of bryophytes possess:

1. 2 - Flagella

2. 1 - Flagella

3. Multi Flagella

4. No Flagella

Answer: No flagella


6. Which of the following is bryophytes possess:

A. Funaria

B. Volvox

C.Chlorella

D. Spirulina

Answer: Funaria


7. The group of bryophyta includes:

A. Liverworts and fern

B. Liverworts and club moss

C. Moss and ferns

D. Liverworts and moss

Answer: Liverworts and moss


8. A leafy non vascular plant with parasitic sporophytic generation should properly be classified in:

A. Thallophyta

B. Bryophyta

C. Pteridophyta

D. Spermatophyta

Answer: Bryophyta


9. Bryophyta includes:

A. Mosses

B. Club mosses

C. Spike mosses

D. All of the above

Answer: Mosses


10. A leafy gametophyte plant with multicellular rhizoids and sporophytes differentiated in foot, seta and capsule should belongs to:

A. Psilopsida

B. Hepaticopsida

C. Bryopsida

D. Lycopsida

Answer: Hepaticopsida


11. Jacket less archegonia occur in:

A. Ricia

B. Funaria

C. Sphagnum

D. Anthoceros

Answer: Anthoceros


12. Bryophytes differ from thallophytes in having:

A. Embryo

B. Rhizoids

C.Sterile jacket around sex organs.

D. All the above

Answer: All the above


13. Spores do not form protonema but directly grow into flat branching thallus in:

A. Liverworts

B. Mosses

C. Ferns

D. Gymnosperms

Answer: Liverworts


14. In bryophytes, simplest sporophyte occur in:

A. Riccia

B. Marchantia

C. Sphagnum

D. Funaria

Answer: Riccia


15. A saprophytic bryophyte found in the Himalayas is:

A. Sphagnum

B. Marchantia

C. Funaria

D. Buxbaumia

Answer: Buxbaumia


16. Which of the following is example of moss:

A. Funaria

B. Riccia

C. Anthoceros

D. Pellia

Answer: Funaria


17. Which structure produce the gamete bearing plant of moss:

A. Spore

B. Bud

C. Protonema

D. Zygote

Answer: Bud


18. Vascular cytoplasm or seedless vascular plants belongs to:

A. Bryophyta

B. Pteridophyta

C. Thallophyta

D. Spermatophyta

Answer: Pteridophyta


19. Seed habit first establish in:

A. Pteridophyta

B. Gymnosperm

C. Angiosperms

D. None of the above

Answer: Gymnosperm


20. Roots first originated in:

A. Algae

B. Fungi

C. Bryophyta

D. Pteridophyta

Answer: Pteridophyta


21. The main plant body of pteridophytes is:

A. Sporophyte

B. Gametophytes

C. Haploid

D. None of these

Answer: Sporophytes


22. Cryptogamic plants are:

A. Seedless

B.Embryoless

C. Leafless

D. Rootless

Answer: Rootless


23. Cambium is absent in:

A. Pteridophytes

B. Gymnosperms

C. Angiosperms

D. Pteridophytes and gymnosperms

Answer: Pteridophytes


24. Most advanced gymnosperm belongs to:

A. Cycadales

B. Coniferales

C. Gnetales

D. Cycadofilicales

Answer: Gnetales


25. Cones of gymnosperm plants are:

A. Bisexual

B. Sterile

C. Unisexual

D. Any of the above

Answer: Unisexual


26. Which group is largest in gymnosperm:

A. Pteridophyta

B. Gymnosperms

C. Angiosperm

D. All of the above

Answer: Angiosperm


27. Ovule absent in: 

A. Pteridophytes

B. Gymnosperm

C. Angiosperm

D. 1 and 2 both

Answer: Pteridophytes


28. Gymnosperm plants lack:

A. Vessels

B. Fruits

C. Companion cells

D. All of the above

Answer: All of the above


29. Which one have maximum power of adaptation:

A. Bryophyta

B. Pteridophyta

C. Gymnosperm

D. Angiosperm

Answer: Angiosperm


30. Folk uses of plants are studies under:

A. Pharmacognosy

B. Ethnobotany

C. Eugenics

D. Sericulture

Answer: Ethnobotany


31. Which of the following plant group has evolved recently:

A. Ferns

B. Gymnosperms

C. Grasses

D. Mosses

Answer: Grasses


32. Cyanobacteria are found in:

A. Monera

B. Protista

C. Algae

D. Bryophyta

Answer: Monera


33. A leafy non vascular plant with parasitic sporophytic generation should properly be classified in:

A. Thallophyta

B. Bryophyta

C. Pteridophyta

D. Spermatophyta

Answer: Bryophyta


33. Bryophytes are ecologically important plants:

A. Best producer in nature

B. Pioneer in succession on barren land

C. Decomposers

D. Nitrifying plants

Answer: Pioneer in succession on barren land.


34. Non vascular plants are called:

A. Bryophytes

B. Pteridophytes

C. Fungi

D. Algae

Answer: Bryophytes


35. The sporophytes of bryophyte is:

A. Parasitic

B. Autotrophic

C. Saprophytic

D. Semi Parasitic or parasitic

Answer: Semi Parasitic or parasitic