MCQs on Enzymes

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

Define Enzymes:

They are substances that act as a catalyst in various chemical and biochemical reactions occurring inside our body and they enhance the activity of these biochemical reactions.


1. The General Mechanism is that an Enzyme Acts By:

  1. Reducing the activation energy

  2. Increasing activation energy

  3. Decreasing pH value

  4. Increasing the pH value

Answer: Reducing the activation energy


2. The Coenzyme is:

  1. Often a metal

  2. always a protein

  3. often a vitamin

  4. always an inorganic compound

Answer: Often a vitamin


3. An Enzyme that Joins the Ends of Two Strands of Nucleic Acid is:

  1. Polymerase

  2. ligase

  3. synthetase

  4. Helicase

Answer: Ligase


4. Which of the Following is Produced with the Combination of Apoenzyme and Coenzyme:

  1. Holoenzyme

  2. Enzyme substrate complex

  3. Prosthetic group

  4. Enzyme product complex

Answer: Holoenzyme


5. Which One Among them is the Example of Competitive Inhibition of an Enzyme:

  1. Succinic dehydrogenase by malonic acid

  2. Cytochrome oxidase by cyanide

  3. Hexokinase by glucose-6-phosphate

  4. Carbonic anhydrase by carbon dioxide

Answer: Succinic dehydrogenase by malonic acid


6. Blocking of Enzyme Action by Blocking its Active Site is Called as:

  1. Allosteric inhibition

  2. Feedback inhibition

  3. Competitive inhibition

  4.  Non-competitive inhibition

Answer: Competitive inhibition


7. Diastase Take Part in Digestion of of Which One:

  1. Protein

  2. Starch

  3. Amino acids

  4. Fat

Answer: starch


8. Enzyme Catalysing Rearrangement of Atomic Grouping without Altering Molecular Weight or Number of Atom is:

  1.  Ligase

  2.  Isomerase

  3.  Oxidoreductase

  4.  Hydrolase

Answer: Isomerase


9. Enzyme Complex Involved in Alcoholic Fermentation is:

  1. Zymase

  2. Invertase

  3. Lipase

  4. Amylase

Answer: Zymase


10. Zymogen or Proenzyme is a :

  1. Modulator

  2. Vitamin

  3. Enzyme precursor

  4. Hormone

Answer: Enzyme precursor


11. Enzymes are Basically Made Up of:

  1. Fats

  2. Proteins

  3. Nucleic acids

  4. Vitamins

Answer: Proteins


12. Catalyst are Different from Enzymes:

  1. Functional at high temperature

  2. Not used up in reaction

  3. Being proteinaceous

  4. Having high rate diffusion

Answer: Not used up in reaction


13. Enzymes are Polymers of:

  1. Hexose sugar

  2. Amino acids

  3. Fatty acids

  4. Inorganic phosphate

Answer: Amino acid


14. The Enzyme Which Hydrolyses Starch to Maltose is:

  1. Protease

  2. Amylase

  3. Lactase

  4. Maltase

Answer: Amylase


15. Which Value is Needed for Enzyme Action:

  1. Low Km

  2. Low Ki

  3. High Km

  4. High Ki

Answer: low Ki


16. Which Among the Following is the Nature of Enzyme:

  1. Lipid

  2. Vitamin

  3. Carbohydrate

  4. Protein

Answer: Protein


17. In Alcoholism, this Enzyme is Elevated by Which Mean:

  1. acid phosphatase

  2. hepatitis

  3. serum glutamate pyruvate transmittance

  4. glutamyl transpeptidase

Answer: Glutamyl transpeptidase


18. Which Among the Given Count Determine the Synthesis of One Enzyme: 

  1. One

  2. Four

  3. Eight

  4. Sixteen

Answer: One


19. This Enzyme was First Isolated and Purified in the Form of Crystals:

  1. Urease

  2. pepsin

  3. Amylase

  4. Ribonuclease

Answer: Urease


20. This Statement about Enzymes is True:

  1. Enzymes accelerate reactions by lowering activation energy

  2. Enzymes are proteins whose three-dimensional form is key to their function

  3. Enzymes do not alter the overall change in free energy for a reaction

  4. All of these

Answer: All of these


21. Koshland Proposed Which Model:

  1. Fluid mosaic model

  2. Induced fit model

  3. Lock and key model

  4. Reflective index model

Answer: Induced fit model


22. In Human Body Optimum Temperature for Enzymatic Activities is:

  1. 37 degree celsius

  2. 25 degree celsius

  3. 20 degree celsius

  4. 15 degree celsius

Answer: 37 degree celsius


23. Optimum pH Value of Pepsin is:

  1. 1.4

  2. 2

  3. 3.5

  4. 5

Answer: 1.4


24. The Enzyme Minus its Coenzyme Known as:

  1. Apoenzyme

  2. Metalloenzyme

  3. Isoenzyme

  4. All of these

Answer: Apoenzyme


25. Non Protein Component of Enzymes are Known as:

  1. Cofactor

  2. Activator

  3. Coenzyme

  4. All of these

Answer: All of these


26. An Uncatalyzed Reaction Involved:

  1. High activation energy

  2. Low activation energy

  3. Balanced activation energy

  4. All of these

Answer: High activation energy


27. Which Among them is not Attribute of Enzymes:

  1. Specific in nature

  2. Protein in chemistry

  3. Consumed in reaction

  4. Increased rate of reaction

Answer: Consumed in reaction


28. Zn +2 is an Inorganic Activator for Enzyme:

  1. Carbonic anhydrase

  2. Phosphatase

  3. Chymotrypsin

  4. Maltase

Answer: Chymotrypsin


29. Mg +2 is an Inorganic Activator for Enzymes:

  1. Phosphatase

  2. Carbonic anhydrase

  3. Amylase

  4. Enterokinase

Answer: Phosphatase


30. Which Among them is a Cofact:

  1. Inorganic ion

  2. Organic molecule

  3. Both A and B

  4. None of these

Answer: Both A and B