MCQs on Carbohydrates And Metabolism

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

1.) Which among the Following Enzymes does not Participate in Galactose Metabolism?

a) Glucokinase

b) Galactokinase

c) Galactose-1-Phosphate Uridyl transferase

d) UDP-Galactose 4- epimerase

Answer: Glucokinase


2.)  Which of the Following Enzymes is Considered as Defective in Galactosemia- a Fatal Genetic Disorder in Infants?

a) Glucokinase

b) Galactokinase

c) Galactose-1-Phosphate Uridyl transferase

d) UDP-Galactose 4- epimerase

Answer: Galactose-1-Phosphate Uridyl Transferase


3.) Erythrocytes Undergo Glycolysis for Production of ATP. The Deficiency of Which Enzyme Leads to Hemolytic Anemia-

a) Glucokinase

b)Phosphofructokinase

c) Phosphoglucomutase

d) Pyruvate Kinase

Answer: Pyruvate Kinase


4.)  In the Liver, the Accumulation of which among the Following Metabolites Attenuates the Inhibitory of ATP on Phosphofructokinase?

a) Glucose-6-Phosphate

b) Citrate

c) Fructose-1,6-Bisphosphate

d) Fructose-2,6-Bisphosphate

Answer: Fructose-2,6-Bisphosphate


5.)  The Most Active Site of Protein Synthesis is the-

(A) Nucleus

 (B) Ribosome 

(C) Mitochondrion 

(D) Cell sap

Answer: Nucleus


6.) How many Total Molecules of ATP are Synthesized from ADP via Glycolysis of a Single Molecule of Glucose?

(A) 36

(B) 38

(C) 2

(D) 4

Answer: 36


7.) Mutation in which of the Following Enzymes Leads to a Glycogen Storage Disease Known as Tarui’s Disease?

a) Glucokinase

b)Phosphofructokinase

c) Phosphoglucomutase

d) Pyruvate Kinase

Answer: Phosphofructokinase


8.) Cancer Cells have High Energy Demands for Replication and Division. Increased Flux of glucose into Glycolysis Replenishes the Energy Demand. Which of the Following Enzymes Plays an Important Role in Tumor Metabolism?

a) Glucokinase

b)Phosphofructokinase

c) Phosphoglucomutase

d) Pyruvate Kinase M2

Answer: Pyruvate Kinase M2


9.) The Rate of Absorption of Sugars by the Small Intestine is Highest for - 

 A. Pentoses

 B. Disaccharides

 C. Polysaccharides

 D. Hexoses

Answer: Hexose


10.) Which of the Following is not a Polymer of Glucose?

 A. Glycogen

 B. Cellulose

 C. Amylase

 D. Insulin

 Answer: Insulin


11.) An Essential for the Conversion of Glucose to Glycogen in Liver is -

 A. UTP

 B. GTP

 C. Pyruvate kinase

 D. Guanosine

Answer: UTP


12.) Which of the Following Glucose Transporter (GLUT) are Important in Insulin-Dependent Glucose Uptake?

a) GLUT1

b) GLUT2

c) GLUT3

d) GLUT4

Answer: GLUT4


13.) Which of the Following Metabolites Negatively Regulates Pyruvate Kinase?

a) Fructose-1,6-Bisphosphate

b) Citrate

c) Acetyl CoA

d) Alanine

Answer: Alanine


14.)  Which of the Following Glycolytic Enzymes is Inhibited by Accumulation of Long Chain Fatty Acid in the Liver?

a) Hexokinase

b) Glucokinase

c)Phosphofructokinase

d) Pyruvate kinase

Answer: Glucokinase


15.) Glycogen Synthesis is Increased by -

 A. Cortisone

 B. Insulin

 C. GH

 D. Epinephrine

Answer: Insulin


16.) Gluconeogenesis Occurs in the Liver and Which Organ -

 A. Kidney

 B. Muscle

 C. Heart

 D. Fat

Answer: Heart


17.) Adrenaline acts on which Enzyme in Glycogenolysis?

 A. Glucokinase

 B. Hexokinase

 C. Phosphorylase

 D. Glucose diphosphate

Answer: Phosphorylase


18.) Which among the Following Statements about Phosphofructokinase-2 (PFK-2) is False ?

a) PFK-2 is bifunctional enzyme having kinase domain, phosphatase domain and regulatory domain

b) Activated protein kinase A phosphorylates PFK-2 and activates phosphatase domain

c) PFK-2 catalyzes the conversion of fructose-6-phosphate to fructose 2-6 bisphosphate

d) PFK-2 phosphatase activity is activated by insulin signaling pathway

Answer: Activated Protein Kinase A Phosphorylates PFK-2 and Activates Phosphatase Domain


19.) Which among the Following Hormones decreases Blood Glucose and Increases Uptake of Glucose in Various Tissues like Skeletal Muscle, Adipose Tissues?

a) Glucagon

b) Epinephrine

c) Cortisol

d) Insulin

Answer: Insulin


20.) The First Product of Glycogenolysis is -

 A. Glucose-6-phosphate

 B. Glucose 1,6 diphosphate

 C. Glucose-1-phosphate

 D. Fructose-1-phosphate

Answer: Glucose-1-Phosphate


21.) Enzymes Concerned with the Citric Acid Cycle are Found in the -

 A. Nucleus

 B. Ribosomes

 C. Mitochondria

 D. Nonparticulate cytoplasm

Answer: Mitochondria


22.) ) Which among the Following Statement is True?

a) Glycolysis occurs only in mammalian cells

b) Glycolysis occurs in mitochondria

c) Glycolysis occurs in presence and absence of oxygen

d) Glycolysis occurs when ATP concentration is high

Answer: Glycolysis occurs in Presence and Absence of Oxygen


23.)  What high Energy Phosphate Compound is Formed in the Citric Acid Cycle through Substrate level Phosphorylation?

 A. ATP

 B. TTP

 C. ITP

 D. GTP

Answer: GTP


24.) The Conversion of Glucose-6-Phosphate to Fructose-6-Phosphate is an Example of which of the Following Reactions?

 A. Phosphate transfer

 B. Isomerization

 C. Dehydration

 D. Aldol cleavage

Answer: Isomerisation


25.) The Net Gain of ATP during Conversion of Glucose to Pyruvate is -

a) 1 ATP

b) 2 ATP

c) 1 ATP +1 GTP

d) 4 ATP

Answer: 2 ATP


26.) During the Conversion of Glucose to Pyruvate, Two NADH Molecules are Generated. Which of the Following Steps Generates NADH?

a) Conversion of fructose-6-phosphate to fructose-1-6-bisphosphate

b) Conversion of glyceraldehydes-3-phosphate to 1-3-bisphosphoglycerate

c)Conversion of 3-phosphoglycerate to 2-phosphoglycerate

d) Conversion of phosphoenolpyruvate to pyruvate

Answer: Conversion of glyceraldehydes-3-phosphate to 1-3-bisphosphoglycerate


27.) Which One of the Following is a Monosaccharide?

 A. Maltose

 B. Sucrose

 C. Fructose

 D. Starch

Answer: Fructose


28.) Which among the Following Step is Inhibited during Arsenate Poisoning?

a) Glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase

b) 3-phosphoglycerate mutase

c) Enolase

d) Pyruvate kinase

Answer: Glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase


29.) The End Product of Glycolysis under Anaerobic Conditions is -

 A. Lactic acid

 B. Pyruvic acid

 C. Acetoacetic acid

 D. Oxaloacetic acid

Answer: Lactic acid


30.) Gluconeogenesis is the Production of Glucose from Non-Carbohydrate Molecules. Which of the Following is not Substrate for Gluconeogenesis?

a) Lactate

b) Alanine

c) Glycerol

d) Acetyl CoA

Answer: Acetyl CoA