MCQs on Greenhouse Effect

When the Earth’s surface is heated upon by the radiations from the Earth, it results into increased temperature than it is generally required, this process is known as greenhouse effect. Most of the greenhouse gases are responsible to cause the greenhouse effect by radiating energy in all directions. The earth’s surface absorbs the most part of this radiation that results into its warming. The strength of this effect depends upon the atmosphere’s temperature and the amount of greenhouse gases present in the atmosphere. The primary greenhouse gases known are water vapor (H2O), carbon dioxide (CO2), methane (CH4), nitrous oxide (N2O), and ozone (O3). This paragraph has answered the question- What is a greenhouse effect short answer?


Ideas for MCQs on Greenhouse Effect

Let’s go through the following MCQs on greenhouse effect which are asked in most of the entrance examinations. Students can get an idea with the below questions and answers on greenhouse effect.


1. Which One of the Following Is Not a Greenhouse Gas?

  1. Methane

  2. Hydrogen

  3. Nitrous oxide

  4. Ozone

Answer: (b)


2. Which of the Following Have Higher Energy Levels and Shorter Wavelengths?

(a) Infrared radiation

(b) Ultraviolet radiation

(c) Beta radiation

(d) Alpha radiation 

Answer: (b)


3. Normal Greenhouse Effect Is Important for the Sustenance of Life on Earth as it Has Increased the Earth’s Surface Temperature By

(a) 15 ℃

(b) 50 ℃

(c) – 18 ℃

(d) 33 ℃

Answer: (d)


4. Infrared Radiations Have ----------------Wavelength?

(a) Shorter

(b) Infinite

(c) Longer

(d) Zero

Answer: (c)


5. Which of the Following Greenhouse Gases Is Present in Very High Quantities?

(a) Carbon dioxide

(b) Ethane

(c) Propane

(d) Methane

Answer: (a)


6. Gas Molecules That Absorb Thermal Infrared Radiation and Are Present in Large Quantity to Alter the Climate System Is Known As

(a) Greenhouse gases 

(b) Beta radiations

(c) Alpha radiations

(d) Ozone gases

Answer: (a)


7. Burning of Fossil Fuels Results In

(a) Increased oxygen level

(b) Decreases greenhouse gases

(c) Increased greenhouse gases

(d) Increased ethane level

Answer: (c)


8. the Most Potent Greenhouse Gas in Terms of Efficiency Is

(a) N2O

(b) C2O

(c) CFC 

(d) CH4

Answer: (c)


9. Which One of the Following Is Incorrect About the Greenhouse Effect?

(a) Life on earth is possible due to greenhouse effect

(b) Greenhouse effect is a natural process that maintains earth’s temperature

(c) More is the emission of greenhouse gases, more is the temperature of the earth’s atmosphere

(d) Increased emission of greenhouse gases is a natural process

Answer: (d)


10. Which is Not Naturally Occurring Greenhouse Gas?

(a) Nitrous oxide

(b) Methane

(c) Carbon dioxide

(d) Ethane 

Answer: (d)


11. Which is Not True for the Relative Contribution of Various Greenhouse Gases to Total Global Warming?

(a) CFCs – 14%

(b) Carbon dioxide – 60%

(c) N2O – 12%

(d) Methane – 20%

Answer: (c)


12. the GWP is Dependent on Which of the Following Factors?

a) Absorption capability of InfraRed radiations

b) Atmospheric life-time

c) Range of Infrared wavelengths it can absorb

d) All of the above

Answer: (d)


13. Which of the Following Greenhouse Gases Has the Highest Atmospheric Lifetime?

a) CFC

b) Nitrous oxide

c) Methane

d) Carbon tetrafluoride

Answer: (d)


14. Which of the Following Has the Highest Radiative Efficiency?

a) Sulphur hexafluoride

b) Carbon tetrachloride

c) CFC

d) PFTBA

Answer: (d)



15. Which Among the Following Compounds Have the Highest Gwp?

a) Nitrous oxide

b) Sulphur hexafluoride

c) Water vapour

d) CFC

Answer: (b)


16. Anthropogenic Sources of Carbon Dioxide Are 20 Times More Than Natural Carbon Dioxide Sources.

a) True

b) False

Answer: (b)


17. Why Is There an Extreme Difference in Temperatures at Day and Night in Deserts?

a) Carbon dioxide is present in low concentrations in desert regions, and thus heat escapes easily

b) Sand has high heat conduction properties

c) There’s lack of moisture leads to escape of heat

d) All of the above 

Answer: (c)


18. What Does the Method of “Enhanced Weathering” Mean?

a) Spraying sulphate aerosols to reduce the greenhouse effect

b) Cloud seeding done to reduce the contribution of clouds to greenhouse effect

c) Removing Carbon dioxide from the air

d) None of the above

Answer: (d)


19. What is Carbon Sequestration?

a) Removal of CO2 from the atmosphere

b) Storage of CO2 by depositing in reservoir

c) Removal of CO2 from the atmosphere & Storing it by depositing in reservoir

d) None of the above

Answer: (c)


20. Which is a sink for carbon?

a) Saline water bodies

b) Old oil fields

c) Wetlands

d) All of the above

Answer: (d)


21. Cattle Farming Results in Which of the Following Greenhouse Gases?

a) Nitrous oxide

b) Carbon monoxide

c) Methane

d) All of the above

Answer: (c)


22. Volcanic Eruptions Also Contribute to the Global Greenhouse Effect.

a) True

b) False

Answer: (b)