NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5-Complex Numbers and Quadratic Equations Exercise 5.3

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5-Complex Numbers and Quadratic Equations Exercise 5.3

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5-Complex Numbers and Quadratic Equations Exercise 5.3 are comprehensive and extensive solutions. They have been prepared by Vedantu’s proficient and skilled subject experts. The Maths NCERT Solutions Class 11 Chapter 5 Exercise 5.3 is accurate and has been prepared as per the CBSE guidelines. On Vedantu get the Exercise 5.3 Class 11 Maths NCERT Solutions in the form of free PDF downloads to prepare better for the examination. 

Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?
Study without Internet (Offline)
Access NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 – Complex Numbers and Quadratic Equations. part-1

Access NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 – Complex Numbers and Quadratic Equations.

Exercise 5.3

1. Solve the equation \[{{x}^{2}}+3=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=1$,

$b=0$, and

$c=3$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{\pm \sqrt{0-12}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{\pm 2\sqrt{3}\times \sqrt{-1}}{2}$

$\Rightarrow x=\pm \sqrt{3}i$.


2. Solve the equation \[2{{x}^{2}}+x+1=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=2$,

$b=1$, and

$c=1$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{1-8}}{4}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{7}\times \sqrt{-1}}{4}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{7}i}{4}$.


3. Solve the equation \[{{x}^{2}}+3x+9=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=1$,

$b=3$, and

$c=9$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{-3\pm \sqrt{9-36}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{-3\pm 3\sqrt{3}\times \sqrt{-1}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{-3\pm 3\sqrt{3}i}{2}$.


4. Solve the equation \[-{{x}^{2}}+x-2=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=-1$,

$b=1$, and

$c=-2$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{1-8}}{-2}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{7}\times \sqrt{-1}}{-2}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{7}i}{-2}$.


5. Solve the equation \[{{x}^{2}}+3x+5=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=1$,

$b=3$, and

$c=5$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{-3\pm \sqrt{9-20}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{-3\pm \sqrt{11}\times \sqrt{-1}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{-3\pm \sqrt{11}i}{2}$.


6. Solve the equation \[{{x}^{2}}-x+2=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=1$,

$b=-1$, and

$c=2$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{1\pm \sqrt{1-8}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{1\pm \sqrt{7}\times \sqrt{-1}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{1\pm \sqrt{7}i}{2}$.


7. Solve the equation \[\sqrt{2}{{x}^{2}}+x+\sqrt{2}=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=\sqrt{2}$,

$b=1$, and

$c=\sqrt{2}$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{1-8}}{2\sqrt{2}}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{7}\times \sqrt{-1}}{2\sqrt{2}}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{7}i}{2\sqrt{2}}$.


8. Solve the equation \[\sqrt{3}{{x}^{2}}-\sqrt{2}x+3\sqrt{3}=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=\sqrt{3}$,

$b=-\sqrt{2}$, and

$c=3\sqrt{3}$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{\sqrt{2}\pm \sqrt{2-36}}{2\sqrt{3}}$

$\Rightarrow x=\frac{\sqrt{2}\pm \sqrt{34}\times \sqrt{-1}}{2\sqrt{3}}$

$\Rightarrow x=\frac{\sqrt{2}\pm \sqrt{34}i}{2\sqrt{3}}$.


9. Solve the equation \[{{x}^{2}}+x+\frac{1}{\sqrt{2}}=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=1$,

$b=1$, and

$c=\frac{1}{\sqrt{2}}$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{1-2\sqrt{2}}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{2\sqrt{2}-1}\times \sqrt{-1}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \left( \sqrt{2\sqrt{2}-1} \right)i}{2}$.


10. Solve the equation \[{{x}^{2}}+\frac{x}{\sqrt{2}}+1=0\].

Ans: As, the given equation is a quadratic polynomial. Therefore, we can find the roots of the equation by determining the discriminant.

Hence, we have $a=1$,

$b=\frac{1}{\sqrt{2}}$, and

$c=1$.

Therefore, roots will be –

$x=\frac{-b\pm \sqrt{{{b}^{2}}-4ac}}{2a}$

$\Rightarrow x=\frac{-\frac{1}{\sqrt{2}}\pm \sqrt{\frac{1}{2}-4}}{2}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{1-8}}{2\sqrt{2}}$

$\Rightarrow x=\frac{-1\pm \sqrt{7}i}{2\sqrt{2}}$.


Class 11 Maths NCERT Solutions Chapter 5 Exercise 5.3

Class 11 is an important year for a student. This is the class when you decide which stream of subjects you want to study. It is the stepping stone towards your future. Hence it is important that you take class 11 very seriously. It may not be your board year, but it helps you prepare the ground for the same. If your concepts are clear and strong in class 11, then learning more complex topics in class 12 will not give you sleepless nights.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 deals with various significant topics and subtopics related to Complex Numbers and Quadratic Equations. Some important concepts covered in this chapter include Definition of Complex Numbers, Algebra of Complex Numbers, Argand Plane, Modulus and Argument of Complex Number, Polar Form, De-Moivre’s Theorem, Cube Root of Unity, n nth Root of Unity, Square Root of Complex Numbers, LOCI in Complex Plane, Vectorial Representation of a Complex Number, Important Properties of Complex Numbers, Quadratic Expression, Roots of Quadratic Equations, Nature of Roots, Graph of Quadratic Expression, Solution of Quadratic Inequalities, Maximum and Minimum Value of Quadratic Expression, Theory of Equations, Location of Roots, Maximum and Minimum Values of Rational Expression, Common Roots, Resolution into Two Linear Factors, Formation of A Polynomial Equation and Transformation of Equations.

Exercise 5.3 Maths Class 11 deals with various concepts related to the Algebra of Complex Numbers. Some of the important concepts covered in Class 11 Maths NCERT Solution Exercise 5.3 are Addition of Two Complex Numbers, Difference of Two Complex Numbers, Multiplication of Two Complex Numbers, Division of Two Complex Numbers, Power of I, The Square Roots of a Negative Real Number, and Identities.


CBSE Maths Class 11 NCERT Solutions Chapter 5 Exercise 5.3

NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Chapter include all possible questions from this section of the chapter. Since the NCERT Exercise follows the CBSE question pattern, solving the Class 11 Exercise 5.3 will give you a fair idea of the kind of question types that are important from an exam point of view.   Class 11 Maths Exercise 5.3 Solutions extensively cover all concepts of the chapter. This ensures that you don’t miss out on anything. 

Vedantu’s Class 11 Maths NCERT Solutions Chapter 5.3 has been prepared in a step by step manner to make understanding of the exercise easier, faster and more effective. They of the finest quality and adhere to all CBSE (Central Board for Secondary Education) and NCERT (National Council of Educational Research and Training) guidelines. Vedantu’s NCERT Solutions have been prepared on the basis of proven and effective study strategies that help you develop a thorough conceptual knowledge of the subject matter quickly and increase your retention rate. These solutions are the shortest, simplest and most logical solutions to the question in the Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3. They are just what you need to ace your examinations.

On Vedantu, your entire course content is available in a single place in a well-structured manner on the basis of class, subject, and chapter. This has made learning a very time and effort saving exercise. Vedantu has the perfect resource for solid exam preparation. Vedantu’s expert teachers ensure that Vedantu’s NCERT Solutions focus on complete conceptual clarity. Vedantu gives identical importance to all subjects, all chapters, all topics and all subtopics of a chapter. Vedantu’s Maths NCERT solutions comprise of all solved examples and step by step answers to all exercise questions.

On Vedantu, now you can attend LIVE Master Classes, attend Lectures and LIVE Quizzes, watch Free Conceptual Videos, participate in Ongoing Contests, learn from Vedantu’s LIVE Courses and take the Online Tests. Vedantu is a holistic and effective learning solution that helps you make the best of your audio and visual capabilities to unleash your full potential prepare for your exams with all your might and perform like a star in your exams. Taking Vedantu’s Online Tests give you the confidence to handle the exam question pattern. It helps you become more accustomed to the exam environment and get rid of the fear and anxieties related to exams. These Online Tests let you test the quality of your exam preparation and provoke you to better your preparation. They also boost your self-confidence massively.


About Vedantu

Vedantu is India’s best eLearning platform that promotes a futuristic and forward-looking approach towards education. It strives to revolutionize the education system of the country. Its innovative, inventive, ingenious and productive tutoring methodologies and optimum use of avant-garde and cutting edge modern-day technologies makes it a very reliable study guide. It stands as a prudent solution to all inefficiencies faced by the current education system of the nation. It strives to make a monumental task like learning a more natural process for every student. It has a large number of expert tutors on board. On the Vedantu App, you can select your tutor as per your discretion. You can decide who you want to learn from. Vedantu gives all students the personal attention they need to give their best in their examinations. Vedantu has made pioneering contributions towards the education system of the country. It has changed the way students perceive learning. Vedantu has made learning an exciting, interesting, engaging and fun expedition.

Share this with your friends
SHARE
TWEET
SHARE
SUBSCRIBE