×
Top

Class 7 GK Questions

Download PDF
Bookmark added to your notes.
View Notes
×

General Knowledge is like an ocean that has no limits. It is a multi-dimensional subject that includes all the subjects. Here we have come up with general knowledge questions for Class 7, so that students can solve them to increase their general awareness. Practicing GK from an early age helps kids to gain more knowledge of important events and current affairs at a national and global level. It increases their confidence and general awareness as well. It helps them to remain updated with all the spheres and developments of the surroundings.

GK questions for the 7th standard are given below along with their answers. Firstly, try to answer these questions by yourself. If you fail to guess, check the answer. Learn it. Revise it. Update yourself with the facts which you were not aware of before.


GK Questions for Class 7 with Answers

1 to 35 Questions are given below. Let's find out the level of your General Awareness. 

Question 1. What are the names of four Vedas?

Answer 1. Rigveda, Yajurveda, Samveda and Atharvaveda


Question 2. Who has the authority to declare a "Global Emergency"?

Answer 2. World Health Organisation (WHO)


Question 3. Sports day is celebrated on?

Answer 3. August 29


Question 4. The square root of 1296 is?

Answer 4. 36


Question 5. Which epic is supposed to have happened before - Mahabharata or Ramayana?

Answer 5. Ramayana


Question 6. Where is Ranthambore National Park situated?

Answer 6. Rajasthan


Question 7. Mohenjo-Daro Site of Indus Valley Civilization was associated with which river?

Answer 7. Indus


Question 8. Which District of India is having the maximum area and is in which state?

Answer 8. Kachchh, Gujarat


Question 9. If the population of any species has declined by 80 to more than 90 % and has less than 50 individual populations, then it is considered as?

Answer 9. Critically Endangered


Question 10. What is the capital of Argentina from where the famous football player Lionel Messi belongs?

Answer 10. Buenos Aires


Question 11. The Securities And Exchange Board of India ( SEBI ) is situated at?

Answer 11. Mumbai, Maharashtra


Question 12. How many landlocked countries are there in the Whole World which are surrounded by landlocked countries?

Answer 12. Only Two - Liechtenstein and Uzbekistan


Question 13. How many scheduled languages are there as per the Constitution of India and how many are written in Indian Currency?

Answer 13. 22, 17


Question 14. Name the Currency used in Singapore.

Answer 14. Singapore Dollar


Question 15. Which lake is situated at the border of Peru - Bolivia?

Answer 15. Lake Titicaca


Question 16. Who was the first woman and first Maharashtrian to become the President of India?

Answer 16. Pratibha Patil


Question 17. What is the height of the highest mountain in South America in meters?

Answer 17. Aconcagua (6,962 m)


Question 18. Name any Maharatna Company in India.

Answer 18. Indian Oil Corporation Limited (IOCL)


Question 19. How many and which countries are there in Great Britain?

Answer 19. Three - England, Wales, and Scotland


Question 20. Which Channel divides the Indian Islands Andaman and Nicobar in the Bay of Bengal?

Answer 20. Ten Degree Channel


Question 21. What does the 26 atomic number denote?

Answer 21. Iron (Fe)


Question 22. What is the name of the UNESCO World Heritage Site in  India in Mixed Category?

Answer 22. Kanchenjunga National Park, Sikkim


Question 23. What is the name of the State bird and the State animal of Bihar?

Answer 23. House Sparrow, Gaur


Question 24. Kalidasa was one of the nine gems of the court of which king m.

Answer 24. Vikramaditya of Ujjain


Question 25. What should be subtracted from 19700 so that it becomes a perfect cube root?

Answer 25. 17


Question 26. Who has the authority to issue currency in India?

Answer 26. Reserve Bank of India (RBI)


Question 27. "Matki Dance" which is a variation of Rasa Dance,  is a famous folk dance of which state?

Answer 27. Madhya Pradesh


Question 28. Whose capital is "Abu Dhabi"?

Answer 28. United Arab Emirates (UAE)


Question 29. B.C. Raj Trophy is associated with which sport?

Answer 29. Football


Question 30. Making India Awesome is authored by whom?

Answer 30. Chetan Bhagat


Question 31. Where is Brihadeeswara Temple situated?

Answer 31. Tamil Nadu, India


Question 32. Garo tribes are found in which state of India?

Answer 32. Meghalaya


Question 33. What is the name of India's longest Highway having a length of 4,112 km?

Answer 33. NH44


Question 34. What should be added in 2300 so that it becomes a perfect square root?

Answer 34. Four (4)


Question 35. Name the city of Pakistan which is World famous for maximum production of Footballs.

Answer 35. Sialkot

We have provided 35 GK questions for class 7 with answers. We hope you've practiced these questions and have learned the facts. These questions are made from various topics like mathematics, geography, history, polity, sports, etc. by the Vedantu experts. Solving these general knowledge questions for class 7 will surely help you to gain more knowledge with a good base and more confidence also. Not only this, gk questions for 7th standard will also help the students to participate in various quiz competitions and in future also for cracking different competitive exams.