×
Top
Download PDF

Class 11 GK Questions

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

Acquiring good General knowledge is an essential part of human life. General knowledge opens gateways of our thinking, and takes it to a level from where the whole world seems to be a better place. It not only helps the students to improve their academic scores but also helps in their personal development. Developing a solid general knowledge right from the school days gives a student an edge for future interviews and competitive examinations. We have compiled a list of all the important 11th standard gk questions. All these questions are from a wide range of topics. Our aim is to help the students to widen their scope of knowledge beyond their academics for the overall development of their personalities. Below is the list of important gk questions for Class 11.


11th Standard GK Questions

1. Which team won the cricket world cup in the year 2019?

Answer: England


2. Who is the founder of the Ramakrishna Mission(1897)?

Answer: Swami Vivekananda


3. The Beighton Cup is associated with which game?

Answer: Hockey


4. Which Athlete is nicknamed as the Golden girl?

Answer: PT Usha


5. Who was the leader of the Young Bengal Movement?

Answer: Henry Vivian Derozio


6. During the reign of Harshavardhana, where was the largest Buddhist monastery established?

Answer: Nalanda


7. The Gulf Cooperation Council (GCC)was established in the year?

Answer: 1981


8. Dreams from my Father is a New York bestselling autobiography of?

Answer: Barack Obama


9. Who is India’s First sportsperson to receive Padma Vibhushan Award?

Answer: Viswanathan Anand


10. The ancient  Hindu temple 'Preah Vihear' is a source of dispute between which two countries?

Answer: Cambodia and Thailand 


11. Worlds largest cave is located in which country?

Answer: Hang Son Doong (Vietnam)


12. The slave dynasty was founded by which Delhi Sultan?

Answer: Qutb al-Din Aibak


13. There are 10 points in a plane and 4 of them are collinear. The number of straight lines that will be joining any two points is?

  1. 45

  2. 40

  3. 39

  4. 38

Answer: 40


14. The solution 5x - 1 < 24 and 5x + 1 > -24 is?

  1. (4, 5)

  2. (-5, -4)

  3. (-5, 5)

  4. (-5, 4)

Answer: (-5,5)


15. What does SWAN stand for?

Answer: State Wide Area Network 


16. The International “Yoga Divas” is celebrated on?

Answer: 21st June


17. An “Autobiography of a yogi” is a book written by?

Answer: Paramahansa Yogananda


18. The ‘City Next’ initiative technology for the sustainable growth of cities in India has been launched by?

Answer: Microsoft 


19. The Nobel Prize was started by which country?

Answer: Sweden


20. Which country in the world initiated the process of the Fourth Wave of Democratic Transition?

Answer: Tunisia


21. Operation Meghdoot was carried out by the Indian Army to establish control over?

Answer: Siachen Glacier


22. Who was the first Indian mountaineer to climb Mount Everest 10 times?

Answer: Ang Rita Sherpa


23. Who was the first and last  Indian to be Governor-General of free India?

Answer: C Rajagopalachari


24. The Pravasi Bhartiya Divas is celebrated every year?

Answer: 9 January


25. Who was the chairman of the Drafting Committee set up by the constituent assembly?

Answer: Babasaheb Ambedkar


26. Which act of the British government in India had introduced the dual government in provinces?

Answer: Government of India Act (1919)


27. The Dachigam Sanctuary is located at?

Answer: Jammu and Kashmir


28. The Veliconda Hills, which is a part of Eastern ghats, is situated at?

Answer: Andhra Pradesh


29. The Theosophical Society in India was founded by?

Answer: Annie Besant


30. The famous book Tahqiq-i-Hind was written by which scholar?

Answer: Al Beruni


31. The statement ‘Matter cannot be created or destroyed’ is validated by which rule?

Answer: Rule of Energy Conversion


32. Who was called the “Indian Napoleon” by VA Smith?

Answer: Samudragupta 


33. The secretory product pectin of the cell wall is chemically a?

Answer: Carbohydrate


34. The term ‘Meiosis’ is coined by?

Answer: Farmer and Moore


35. Space Research Centre ‘Vikram Sarabhai Space Centre is located at?

Answer: Thiruvananthapuram (Kerala)

We have provided a list of all the important GK questions for Class 11 with answers. These questions have been created from a wide range of topics like science, historical events, important places or persons, mathematics, etc so that students can get a fundamental base of all the spheres of surroundings. These questions will help the students to improve their general knowledge. Solving GK questions can benefit students in a lot of ways. They will be more intrigued about new concepts and things and would want to know more about them, which in return will help them deepen their scope of knowledge.