×
Top

Class 10 GK Questions

Download PDF
Bookmark added to your notes.
View Notes
×

Have you ever wondered; how people win famous reality show like Kaun Banega Crorepati? Or how people crack difficult entrance tests or various other competitive exams? How people win quiz competitions? How are they so aware of their surroundings and various fields? General Knowledge is the subject which helps them in this regard. GK helps the individual to gain more and more knowledge. It helps you to remain updated and makes you so confident. It helps you to remember various events and developments. That is why we are presenting general knowledge questions for class 10. We hope that these General Knowledge questions will help in creating your base regarding various fields and will surely help you in the future. Try to solve these questions and check your general awareness. Learn the facts which you were not aware of.

Keep Practicing !!

Keep Learning !!


General Knowledge Questions and Answers 10th Standard

Here 1 to 35 gk questions for class 10 are given. Try to answer each question by yourself first. If you fail, then check the answer and learn it.


Question 1. You must have used the UPI facility. What does this mean?

Answer 1. Unified Payment Interface


Question 2. Portuguese were the first European to come to India. When did the Portuguese leave India? 

Answer 2. 1961


Question 3. Who was said to be the last viceroy of India?

Answer 3. Lord Louis Mountbatten


Question 4. Where is the headquarters of the World Economic Forum?

Answer 4. Switzerland


Question 5. What is the currency of Iraq?

Answer 5. Iraqi Dinar


Question 6. Lake Tanganyika is the world's longest freshwater lake located in?

Answer 6. Africa 


Question 7. Where is the Keshopur Ramsar Site situated?

Answer 7. Punjab


Question 8. What is the total number of members in BIMSTEC?

Answer 8. Seven


Question 9. When was the State Bank of India founded?

Answer 9. July 1, 1955


Question 10. Name any two examples of cryptocurrency.

Answer 10. Bitcoin, Litecoin & Dash


Question 11. How many schedules were there in the original Constitution of India?

Answer 11. Eight Schedules


Question 12. If there was Monday on Jan 1, 1992, then which day was there on Jan 1, 1993?

Answer 12. Wednesday


Question 13. Where is City Birds Wildlife Sanctuary?

Answer 13. Chandigarh


Question 14. Which mountains serve as the boundary between Europe and Asia?

Answer 14. Ural Mountains


Question 15. Where is Bandhavgarh & Panna National Park located?

Answer 15. Madhya Pradesh


Question 16. What are the official languages of Mizoram?

Answer 16. Mizo and English


Question 17. How many landlocked states are there in South America?

Answer 17. Two - Bolivia & Paraguay


Question 18. Who is Raghuram Rajan?

Answer 18. Famous Indian Economist & Former RBI Governor


Question 19. "Home and the World" is written by?

Answer 19. Rabindra Nath Tagore


Question 20. Angami Tribe found in?

Answer 20. Nagaland


Question 21. How many times the clock's hands coincide in a day?

Answer 21. 22 Times


Question 22. Where is Luxembourg?

Answer 22. Europe


Question 23. Who was the founder of the MDH Spice company?

Answer 23. Dharampal Gulati


Question 24. Who are said to be the founders of the World's famous Video site " YouTube?

Answer 24. Steve Chen, Jawed Karim & Chad Hurley


Question 25. When was the first meeting of the constituent assembly of India held?

Answer 25. December 9, 1946


Question 26. Which strait lies between the Andaman Sea and the South China Sea?

Answer 26. The Malacca Strait


Question 27. Which team won the first Indian Premier League in 2008?

Answer 27. Rajasthan Royals


Question 28. Stanley Cup is related to which sport?

Answer 28. Hockey


Question 29. Krishna Parijatha Dance is a folk dance of which state?

Answer 29. Karnataka


Question 30. Which was the only session of Congress presided by M.K. Gandhi?

Answer 30. Belgaum Session, 1924


Question 31. What does shortcut key Shift + Home do?

Answer 31. Highlighting the current position up to the beginning of the line


Question 32. Samudra Shakti is a naval exercise between which two countries?

Answer 32. India and Indonesia


Question 33. What is the capital of El Salvador? 

Answer 33. San Salvador


Question 34. "The Story of My Deportation" is authored by?

Answer 34. Lala Lajpat Rai


Question 35. Where is the headquarters of the Animal Welfare Board of India situated?

Answer 35. Ballabhgarh (Faridabad, Haryana)

Here we’ve provided 35 gk questions for class 10 in English. These questions are framed by the Vedantu experts from a wide range of topics like History, Sports, Computer, Mathematics, Geography, Constitution etc. so that students can gain knowledge from diversified topics. General Knowledge helps the students to acquire more knowledge with respect to different fields. It helps them to remain updated with the developments and happenings of the surroundings as well. It helps to participate in quiz competitions and also in cracking the various competitive exams.

Keep Updating yourself with GK.