Courses
Courses for Kids
Free study material
Offline Centres
More
Store Icon
Store

NCERT Solutions Class 5 Maths Chapter 1 The Fish Tale

ffImage
Last updated date: 19th Jul 2024
Total views: 554.4k
Views today: 7.54k

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 1 - The Fish Tale - FREE PDF Download

NCERT Solutions Class 5 Maths Chapter 1 The Fish Tale are prepared by experts as per the CBSE syllabus (2024-2025), prescribed by the board for Class 5 Chapter 1. “The Fish Tale” is an important chapter as it explains to Class 5 students the geometry of different shapes. The step-by-step discussion of each Question along with the logical explanation makes these solutions a reliable and valuable source of information. The solutions are prepared according to the latest CBSE guidelines. Backed by decades of experience, accomplished teachers at Vedantu draft solutions to help students fetch more marks in their examinations. 

toc-symbol
Table of Content
1. NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 1 - The Fish Tale - FREE PDF Download
2. Glance on Maths Chapter 1 Class 5 - The Fish Tale
3. Access NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 1 – The Fish Tale
4. Other Study Material for CBSE Class 5 Maths Chapter 1
5. Chapter-Specific NCERT Solutions for Class 5 Maths
FAQs


Glance on Maths Chapter 1 Class 5 - The Fish Tale

  • Class 5th maths chapter 1 "The Fish Tale" focuses on introducing mathematical concepts through engaging stories about fish rather than presenting formulas.

  • Compare the sizes of different fish and relating them to familiar objects. You won't encounter formulas here, but concepts like "bigger than," "smaller than," and "about the same size" are practiced.

  • The chapter introduces multiplication through problems like finding the total weight of fish caught by multiple boats on several trips. 

  • Introduction to large numbers introduces the concept of "lakh" (one hundred thousand)  through fish-related examples. 

  • Basic calculations with speed and distance is given where problems related to the speed of a boat (e.g., distance traveled per hour) is given, and students are asked to find the total distance covered in a certain amount of time. 

  • Similar to speed and distance,  problems involve finding the total weight of fish caught by multiple boats or people.  

  • This article contains chapter notes, exercises, links, and important questions for Chapter 1 - “The Fish Tale” which you can download as PDFs.

Access NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 1 – The Fish Tale

NCERT Textbook Page: 1

1. Do you know any poems about fish?

Solution:-

Yes. The poem is given below.

One, two, three, four, five.

Once I caught a fish alive,

Six, seven, eight, nine, ten,

Then I let it go again.

Why did you let it go?

Because it bit my finger so.

Which finger did it bite?

This little finger on the right.


2. Try to use a square and a triangle to draw a fish.

Solution:-

By using a square and a triangle, we can draw a fish like the one below.


NCERT Textbook Page: 2

1. ‘Meen’ means a fish, and ‘Meenakshi’ is a girl whose eyes look like a fish. Can you think of someone who has such eyes? Draw a face with ‘fish eyes’

Solution:-

A face with "fish eyes" is seen following:


A face with


2. How long is the biggest fish you can imagine?

Solution:-

There was an 18-meter-long whale shark. So, I would imagine that a fish is about 18 metres long.


3. How many times longer is your big fish than the smallest fish?

Solution:-

Fish come in lots of sizes. Some are really small, only about 1 cm long. The biggest ones can be super long, up to 18 metres.

As, 1 m = 100 cm

Then, 18 m = 18 × 100 = 1800 cm.

Therefore, big fish is 1800 times longer than the smallest fish.


NCERT Textbook Page: 3

1. About how many kilograms do you weigh?

Solution:-

I weigh about_____kilograms. (Students can write their weight according to their weight)


2. So, 12 children like you put together will weigh about ………… kg.

Solution:-

Let the weight of one child be 30 kg.

Then,

The weight of 12 children and I put together = 12 × 30 = 360 kg

So, if 12 children, like me, stand together, they will weigh about 360 kg


3. About how much more does the whale shark weigh than 12 children like you put together?

Solution:-

A whale shark weighs about 16,000 kilograms.

The weight of 12 children and I put together = 360 kg

Then, the whale shark weigh than 12 children = Whale shark weight – Weight of 12 children and I put together

= 16000 – 360

= 15,640 kg

Thus, the whale shark weighs 15,640 kilograms more than the total weight of 12 children and me combined.


NCERT Textbook Page: 5-6

1. How many of you have seen the sea? Where did you see it? Did you see it in a movie or for real? How deep do you think the sea could be? Find out.

Solution:-

I have seen the sea, and many of my friends have too. I saw the sea at Puri when we went on a trip. I've also seen the sea in movies. I think the sea must be at least 1000 feet deep.


2. Do you know how to swim? Would you be scared of the high sea waves?

Solution:-

Yes, I know how to swim. And yes, the big waves can be scary.(You can do it yourself)


3. Close your eyes and imagine the sea with waves rising high.

Solution:-

Yes, I can imagine the sea with waves rising high. High sea waves look really beautiful.


4. How high do you think the waves can go?

Solution:-

I think that the waves can go even heigher than 45 meters.


NCERT Textbook Page 5-6

1. These log boats do not go very far. If the wind is helpful, they travel about 4 km in one hour. 

(a) How long will they take to go a distance of 10 km?

Solution:-

The log boats take 1 hour to travel 4 km.

Then, the log boats take 2 hours to travel = 2 × 4 = 8 km

But in half an hour, the log boats will travel = 4/2 = 2km

Therefore, the total time they take to go a distance of 10 km is 2 and half an hour.

For 2 hours of boat travel = 8 km

For half an hour of boat travel = 2 km

Total distance travel= 8 + 2 = 10 km

So, the total distance traveled is 10 km.

(b) Guess how far you can go in one hour if you walk fast.

Solution:-

I think I can cover 5 km to 6 km if I walk fast.(You can do it yourself)


NCERT Textbook Page 7

Find Out

1. Look at the sun and find out the direction from where it rises:

(a) From where you are, what interesting things do you see to your east?

Ans. The sun rises in the east. I see the rising sun in the east. I see the orange-red sky in the east during the morning.

(b) Name two things that are lying to your west.

Ans. I see the setting sun in the west and trees are lying to my west.


2. Look at the different types of boats.

Some boats have motors and go further into the sea. Since they go far out they can catch more fish. These boats travel faster, at the speed of about 20 km in one hour.

(а) How far would the motorboats go in three and a half hours?

Solution:-

In 1 hour the boat goes a distance of 20 km.

Then the distance covered by motor boats in three and a half hours would be:

Total distance = 20 × 3.5 = 70 km

(b)  How much time will they take to go 85 km?

Solution:-

In 1 hour the boat goes a distance of 20 km.

Then the distance travelled by motorboats in four hours = 20 × 4

= 80 km

The distance travelled by motorboats in ¼ hour = ¼ × 20

= 5 km

Total time taken by motorboats = 4 hours + ¼ hours

{¼ hours=60/4=15 minutes}

So, the total time taken by motorboats to go a distance of 85 km is 4 hours and 15 minutes.


NCERT Textbook Page: 9

1. Which Boat Gets How Much?

In one trip, the log boat brings about 20 kg of fish. But other types of boats bring a bigger catch, as given in the table.

The table also shows the speed of each type of boat, which is how far each boat goes in one hour. Look at the table and calculate.


Type of boat

Catch of fish in one trip (in kg)

Speed of the boat (How far it goes in one hour)

Log boat

20

4 km per hour

Long tail boat

600

12 km per hour

Motorboat

800

20 km per hour

Machine boat

6000

22 km per hour


a) About how much fish in all will each type of boat bring in seven trips?

Solution:-


Type of boat

Catch of fish in one trip (in kg)

Catch of fish in 7 trips (in kg)

Log boat

20

7 × 20 = 140

Long tail boat

600

7 × 600 = 4200

Motorboat

800

7 × 800 = 560

Machine boat

6000

7 × 6000 = 42000


b) About how far can a motorboat go in six hours?

Solution:-


Type of boat

Catch of fish in one trip (in kg)

Catch of fish in 7 trips (in kg)

Log boat

4 km per hour

4 × 6 = 24 km

Long tail boat

12 km per hour

12 × 6 = 72 km

Motorboat

20 km per hour

20 × 6 = 120 km

Machine boat

22 km per hour

22 × 6 = 132 km


c) If a long tail boat has to travel 60 km, how long will it take?

Solution:-

From the given table, a long tail boat travels at a speed of 12 km per hour.

So, time taken by the long tail boat to travel 60 km is:

Using the formula for Time,

Time= distance/speed

Time= 60 /12

Time= 5 hours.


NCERT Textbook Page: 9

Some Big, Big Numbers!

In the Class IV Math-Magic you heard of the number which is equal to a hundred thousand. You had read that there are about one lakh brick kilns in our country where bricks are made.


1. What other things have you heard of in lakhs?

Solution:-

  1. Cost of a car.

  2. Number of shops in a city.

  3. Population in towns, etc.


2. Write the number one thousand. Now, write one hundred thousand. So how many zeroes are there in the number one lakh? Easy, isn’t it?

Solution:-

One thousand = 1000

One hundred thousand is also known to be one lakh = 1,00,000

Therefore, there are 5 zeroes in one lakh.


3. There are about two lakh boats in our country. Half of them are without a motor. What is the number of boats with a motor? Write it.

Solution:-

Given:

Total number of boats = 2 lakhs

Number of boats without motor =2/2=1 lakh

Then, the number of boats with a motor = (2 lakhs - 1 lakh)= 1 lakh motors or 1,00,000 motors


4. About one-fourth of the boats with a motor are big machine boats. How many thousand machine boats are there? Come on, try to do it without writing it down.

Solution:-

From the question, it is given that about one-fourth of the boats with a motor are big machines.

Number of boats = 1,00,000

One-fourth of the boats = ¼ × 1,00,000 = 25000

Therefore, the number of machine boats is 25000


5. Where have you heard of a crore? What was the number used for?

Solution:-

I heard that India's population is in crores.

1 crore = 1,00,00,000

The total number of zeros is 7.


NCERT Textbook Page: 11

1) At what price per kg did Fazila sell the kingfish?

Solution:-

Price of 8 kg of King fish = 1200 rupees

The price of the kingfish for one kg = 1200/8 = ₹ 150 per kg

Therefore, Fazilla sold the King fish at Rs 150 per kg.


2) Floramma has sold 10 kg prawns today. How much money did she get for that?

Solution:-

Given, Floramma has sold 10 kg prawns today.

Price of 1 kg prawns = Rs 150

Price of 10 kg prawns = 10 x 150 = 1500 rupees

So, Floramma got Rs 1500 for her prawns.


3) Gracy sold 6 kg swordfish. Mini has earned as much money as Gracy. How many kg of sardines did Mini sell?

Solution:-

Given: Price of 1 kg sword fish = Rs 60

Total money earned by Gracy = 6 × 60 = ₹ 360

Mini sold sardines at ₹ 40 per kg.

Total weight of sardines sold by Mini = 360/40 = 9 kg


4) Basheer has Rs 100. He spends one-fourth of the money on squid and another three-fourth on prawns.

a. How many kilograms of squid did he buy?

Solution:-

Given: Basheer has money of ₹ 100.

Basheer spends one-fourth of the money on squid = ¼ × 100 = ₹ 25

Karuthamma sold squid for Rs 50 a kg.

Basheer bought = 25/50 kg = ½ kg of squid

b. How many kilograms of prawns did he buy?

Solution:-

Given: Basheer has money of ₹ 100.

Basheer spent another three-fourth on prawns =  ¼ × 100 = ₹ 75

Floramma sold prawns for Rs 150 a kg.

Basheer bought prawns= 75/150 = ½ kg of prawns


NCERT Textbook Page: 11

Women’s ‘Meenkar Bank’

The meeting of the Meenkar Bank has just begun. Fazila is the president. Twenty fisherwomen have made their own bank. Each saves Rs 25 every month and puts it in the bank.


1. How much money does the group collect each month?

Solution:-

Given:

There are twenty fisherwomen in the Women’s ‘Meenkar Bank’.

Collection from 1 woman = Rs 25

Each saves ₹ 25 every month.

So, the total money collected in the bank each month = 20 × 25

= ₹ 500


2. How much money will be collected in ten years?

Solution:-

Collection of 1 month = Rs 500

Then, the total money collected in the bank in one year = 12 × 500 = ₹ 6000 (There are 12 months in a year)

So, collection of 10 years = 10 x 6000 = 60000 rupees


NCERT Textbook Page 11

Practice time

Gracy needs money to buy a net. Jhansi and her sister want to buy a log boat. So they take a loan from their bank. They will return it with interest.


a) Gracy took a loan of Rs 4000 to buy a net. She paid back Rs 345 every month for one year. How much money did she pay back to the Bank?

Solution:-

Given:

Gracy took a loan of ₹ 4000 to buy a net.

Monthly installment paid by Gracy = Rs 345

The total money she paid in a year = 12 × 345 = ₹ 4,140

So, Gracy paid Rs 4140 back to the bank.


b) Jhansi and her sister took a loan of Rs 21,000 to buy a log boat. They paid back a total of Rs 23,520 in one year. How much did they pay back every month?

Solution:-

Given:

Jhansi and her sister took a loan of Rs 21,000 to buy a log boat.

Amount paid in one year = Rs 23,520

The total amount they pay back every month = ₹ 23,520/12 = ₹ 1,960

Hence, amount paid in a month is 1960 rupees


NCERT Textbook Page: 13-14

Why Don’t We Start a New Fish-drying Factory?

The women of Meenkar Bank also want to start a factory to dry fish. The Panchayat has given them some land for that. Over the years, they have saved Rs 74,000. They find out how much they will need for the factory.


1. Fazila writes the things they need to buy to begin. See the table for the cost of each item and the number of items they want to buy. Find the total cost.


Item

Price of each

Number of items

Cost (in ₹)

Bore well for freshwater

₹ 3000

1


Bamboo rack for fish drying

₹ 2000

20


Cement tank

₹ 1000

4


Tray and knife

₹ 300

20


Bucket

₹ 75

20



Total cost to set up the factory = ____________

When fresh fish is dried, it becomes its weight. In one month, they plan to dry 6000 kg of fresh fish.

How much dried fish will they get in a month? ____________

Solution:-


Item

Price of each

Number of items

Cost (in ₹)

Bore well for freshwater

₹ 3000

1

1 × 3000 = 3000

Bamboo rack for fish drying

₹ 2000

20

20 × 2000 = 40000

Cement tank

₹ 1000

4

4 × 1000 = 4000

Tray and knife

₹ 300

20

20 × 300 = 6000

Bucket

₹ 75

20

20 × 75 = 1500


Total cost to set up the factory = 3000 + 40000 + 4000 + 6000 + 1500 = ₹ 54500

Fresh fish in 1 month = 6000 kg

Dry fish in 1 month = 1/3 x 6000 = 2000 kg


2. Floramma – let us first calculate for 6 kg of fresh fish.

We buy fresh fish for ₹ 15 per kg.

We sell dried fish for ₹ 70 per kg.

(i) We dry 6 kg fresh fish to get _____ kg dried fish

Solution:-

When fish is dried, it loses a significant amount of weight due to the removal of water. 

For this question, let's assume a weight loss ratio of around 2/3. This means that for every 3 kg of fresh fish, we end up with approximately 1 kg of dried fish.

Weight loss ratio = 2/3

Weight loss for 6 kg of fish = (2/3)  × 6 kg = 4 kg

Weight of fresh fish = 6 kg

Weight of dried fish = Weight of fresh fish - Weight loss

Weight of dried fish = 6 kg - 4 kg = 2 kg

So, we dry 6 kg fresh fish to get 2 kg dried fish.

(ii) For 6 kg fresh fish, we have to pay 6 × __ = ₹ 90

Solution:-

As we buy fresh fish for ₹ 15 per kg.

For 6 kg fresh fish, we have to pay 6 × 15 = ₹ 90

(iii) We will sell 2 kg dried fish and get 2 × __ = ₹ __

Solution:-

As we sell dried fish for ₹ 70 per kg.

We will sell 2 kg dried fish and get 2 × 70 = ₹ 140

(iv) So if we dry 6 kg fresh fish, we will earn __ – 90 = ₹ __

Solution:-

So if we dry 6 kg fresh fish, we will earn 140 – 90 = ₹ 50

(v) But if we dry 6000 kg, we can earn ₹ __ × 1000 in one month!

Solution:-

But if we dry 6000 kg, we can earn ₹ 50 × 1000 = ₹ 50000 in one month.


3. Jhansi — I found that for 6000 kg fish, we would need 1500 kg salt every month! Its price is Rs ₹ per kg.

Monthly costs:

a) Salt 1500 × 2 = ₹ ____

b) Packing and bus charges = Rs 3000

So the total monthly cost of drying and selling the fish = ₹ ____

Fazila — That sounds very good! Our calculations tell us that every month our Bank will earn Rs 44,000!

Solution:-

(a) Salt 1500 × 2 = ₹ 3000

(b) As the packing and bus charges = Rs 3000

Then, the total monthly cost of drying and selling the fish = ₹ 3000 + 3000 = ₹ 6000

Total earning = 50000 – 6000 = ₹ 44000

So, the total monthly cost of drying and selling the fish is ₹ 44000.


Conclusion 

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 1 - "The Fish Tale" serve as an invaluable aid for students to explore the fascinating world of geometry through poems, drawings, and discussions. By providing well-structured examples and exercises, students can grasp the concepts with ease and strengthen their problem-solving skills. The chapter instils a sense of curiosity and understanding of geometric shapes, making mathematics enjoyable and accessible. 


Other Study Material for CBSE Class 5 Maths Chapter 1

S. No

Important Links for Chapter 1 The Fish Tale

1

Class 5 The Fish Tale Revision Notes 


Chapter-Specific NCERT Solutions for Class 5 Maths

Given below are the chapter-wise NCERT Solutions for Class 5 Maths. Go through these chapter-wise solutions to be thoroughly familiar with the concepts.


FAQs on NCERT Solutions Class 5 Maths Chapter 1 The Fish Tale

1. How can I get the PDF of NCERT Maths Class 5 Chapter 1 Solutions?

The PDF of Class 5 Maths NCERT Solutions Chapter 1 is easily available on the internet. Leading online tutoring sites like Vedantu offer NCERT Solutions for the same. Students can even avail the PDF for free. For this, they need to register on the website or app of Vedantu. Registration with Vedantu is simple and hassle-free. All they need is to provide basic information regarding them, and thus they can enjoy free PDF provided by Vedantu.

2. What are the Benefits of NCERT Solutions Class 5 Maths Chapter 1?

NCERT Solution for Class 5 Maths Chapter 1 is a great source of help for many reasons. First of all, these solutions are designed according to the latest guidelines issued by CBSE. Secondly, the experienced teachers prepare these solutions in a straightforward and easy manner, which students can quickly understand. Also, after referring to the solutions and practising them thoroughly, students will answer all the questions related to this chapter. In short, all these help students to score well in the examinations and this proves the usefulness of NCERT Solutions for Class 5 Chapter 1.

3. What is the Importance of the First Chapter of CBSE Class 5 Maths?

The first chapter of CBSE Class 5 introduces students to the Geometry of different shapes. Also, students learn from this chapter how to draw a fish using a square and triangle. This chapter also talks about a poem on fish and a report about the dangers and challenges fisherman witness in the sea. Moreover, this chapter teaches students to find out the total cost, distance and time-related questions. Therefore, the first chapter through various interactive questions makes the study of Maths very interesting.

4. What do I do to score well in Class 5 Maths, Chapter 1- The Fish Tale?

To score well in Class 5 Maths, Chapter 1- The Fish Tale, first of all, read the chapter from the NCERT to clear all your basics. Prepare a short summary of all the important topics and sub-topics that you learnt in the chapter to consolidate and retain the information learnt for a longer period. Then, solve the questions given in the NCERT with the help of Vedantu's NCERT Solutions available free of cost for this chapter. You can easily master this chapter if you diligently follow this strategy. 

5. What are the basics of Class 5 Maths, Chapter 1- The Fish Tale?

Class 5 Maths, Chapter 1- The Fish Tale teaches the students about the concepts of geometry and shapes in a fun and easy to understand manner. The chapter teaches students about shapes and figures with the help of drawings. For instance, the chapter teaches us to draw a fish with the help of squares and triangles. It also teaches us the relationship between time and distance. Questions based on the calculation of distance when time is given and vice versa are also covered in this chapter. Students can practise questions from the Vedantu website as well as the app.

6. What are the practical applications of Class 5 Maths, Chapter 1- The Fish Tale?

There are plenty of practical applications of Class 5 Maths, Chapter 1- The Fish Tale. The chapter teaches students to solve basic real-life Maths problems. It teaches students about different geometrical shapes and the calculation of distance, time, height etc. In our day to day lives, we are surrounded by several objects with different geometrical shapes, thus, the study of geometrical shapes will help students to understand and visualize the basic structure, properties and use of different geometrical figures. Similarly, basic calculations and time, distance, height concepts can help students to understand themselves and their surroundings better. 

7. What does Class 5 Maths, Chapter 1 discuss about fishes? 

Class 5 Maths, Chapter 1- The Fish Tale, discusses the basic knowledge and information about fishes that a Class 5 student must know about. The chapter discusses the different types of fishes and their different shapes and sizes. The students learn about which is the biggest fish and which is the smallest fish. The students learn that the whale shark is the biggest ship. It looks extremely dangerous but doesn't attack humans and is not harmful to them. It is 18 metres long and its approximate weight is 16,000 kilograms. 

8. What does Class 5 Maths, Chapter 1 discuss about the difference between a fish and a whale?

Class 5 Maths, Chapter 1- The Fish Tale also discusses the whales. It makes students understand the difference between a whale and a fish. The chapter discloses that the whales breathe through their noses, like humans, whereas, fishes breathe through their gills to stay alive in the water. The whales give birth to baby whales whereas, instead of giving birth, the fishes lay eggs. The tail of a fish is flat whereas the tail of a whale appears like two separate legs. 

9. What is the main focus of Class 5th Maths Chapter 1 - The Fish Tale?

Chapter 1: The Fish Tale focuses on introducing students to basic mathematical concepts through a story-based approach. The chapter covers topics such as large numbers, measurements, basic arithmetic operations (addition, subtraction, multiplication, and division), and understanding and interpreting data through examples related to the lives of fishermen and the sea.

10. What types of problems are included in Class 5th Chapter 1 The Fish Tale?

The problems in The Fish Tale include:

  • Arithmetic Operations: Simple addition, subtraction, multiplication, and division problems.

  • Measurements: Problems related to length, weight, and capacity, using real-life contexts.

  • Data Interpretation: Reading and interpreting data from tables and graphs.

  • Estimation and Rounding Off: Estimating quantities and rounding off numbers to the nearest tens, hundreds, etc.

11. How does Class 5 Maths Chapter 1 Solutions help in understanding large numbers?

The Fish Tale uses engaging stories and examples to help students understand large numbers. It includes activities and problems that require students to read, write, and compare large numbers, making the learning process more interactive and relatable.

12. What are some key examples used in Math Class 5 Chapter 1 - The Fish Tale to explain mathematical concepts?

Some key examples include:

  • The Weight of Fish: Problems involving the weight of fish to teach addition, subtraction, and multiplication.

  • Boat Trips: Examples related to boat trips to explain distance, speed, and time.

  • Fishing Nets: Scenarios involving the size and cost of fishing nets to introduce the concept of area and cost calculations.