NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 3 - A Trip To Bhopal
Vedantu’s Maths Class 4 NCERT Solution helps students understand the key concepts of Maths in a practical approach with the help of interactive stories. This book introduces students to the calculations which we use in daily life. NCERT Solution provides a handy learning material that is easy to understand and learn from. It highlights important topics and explains the concepts through detailed explanations and examples in a systematic manner. Class 4 Maths NCERT Solutions offer students comprehensive learning material. It helps them develop logical and reasoning skills. By practising our NCERT Solutions, a student can solve any twisted question as we keep our solutions as similar as possible to facilitate easy learning.
Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?
Study without Internet (Offline)
NCERT Solutions Maths Class 4 Chapter 3 - Free PDF Download
To have a better understanding of Class 4 Maths, download NCERT Maths Class 4 PDFs. Students can easily download solutions for specific chapters such as Chapter 3 “A Trip to Bhopal”. It is available to download from our website and the app. The best part is that students can even practice the questions even when they are offline! The subject experts who prepare the material are very well versed with the subject so you can rely on these solutions for your exam preparation. These solutions are based on the latest syllabus and are strictly made by following NCERT guidelines. Students will find our content easy and effective in the application for their respective examinations.
NCERT Class 4 Maths Solutions
Chapter 3 - A Trip to Bhopal
‘A Trip to Bhopal’ is the third chapter of the Class 4 Maths NCERT textbook. This chapter beautifully blends the mathematical concepts into real-life situations which help students understand the practical use of them. Our Maths Class 4 NCERT Solutions are created by considering the capacity and potential of young minds. The language has been kept simple for students to get hold of without compromising the quality of the answer.
Class 4th Maths Chapter 3 Marks Weightage
Chapter 3 of Class 4 Maths is one of the most important chapters and a lot of questions keep repeating in the exams, for which preparing from Class 4 Maths Chapter 3 solution makes students score better marks. The paper for Maths Class 4 usually follows a pattern consisting of four major sections namely:
Knowledge (20 marks).
Understanding (20 marks).
Ability to compute (20 marks).
Problem-solving ability (20 marks).
These sections then consist of
Very Short Answers (VSA) – (1 mark each).
Short Answers (SA) – (2 mark each).
Long Answers (LA) – (4 marks each).
Why are NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 3 Important?
Class 4 Chapter 3 Maths NCERT Solutions PDFs contain answers to the exercise questions. At Vedantu, you can also find all the useful resources like solved question papers, test papers and mock tests along with worksheets required for CBSE Class 4 Maths.
The solutions provided have been complied with and explained systematically to cut down the time and effort of students.
NCERT Solutions are easy and simple to follow and learn. The questions and answers sections make learning and revision simpler for Class 4 students preparing for Maths examination.
The answers are convenient for students to read and understand the topic with great ease.
FAQs (Frequently Asked Questions)
Q1. Every Child Should be Given 1 Orange, 1 Banana, and 5 Biscuits. All Children Take Oranges and Biscuits but 38 Children Didn’t Take Bananas. How many Oranges, Biscuits, and Bananas are Distributed in the End?
Ans. Total number of students going for the trip = 210 Each child gets 1 orange, 1 banana and 5 biscuits, but 38 children do not take bananas. Number of oranges distributed = No. of children × No. of oranges distributed to each child = 210 × 1 = 210 oranges No. of biscuits distributed = No. of children x No. of biscuits distributed to each child = 210 × 5 = 1050 biscuits Since 38 students refused to take bananas. Total number of bananas distributed = Total no. of children – No. of children who do not take the banana = 210 – 38 = 172 children
(Therefore, 210 oranges, 1050 biscuits, and 172 bananas were distributed among all children going on the trip).
Q2. The Ticket for Motorboat and Oar Boat is Rs 25 and Rs 15 Respectively. Bhanu and Indra first went in the Motorboat for 20 Minutes, and then they Took the oar – Boat for 45 Minutes. What is the Total Amount Paid for both the Boats? How much Time did they Take for Both Rides?
Ans. The ticket for a motorboat is Rs 25 per person.
Total money Bhanu and Indra paid for the motor boat = Rs 25 + Rs 25 = 50
The ticket for our boat is Rs. 15 per person
Money paid by Bhanu and Indra for the oar boat = Rs 15 + Rs 15 = Rs 30
Total money Bhanu and Indra paid for the motorboat and the oar boat
= Rs 30 + Rs 50 = Rs 80
Time is taken for the motorboat to ride = 20 minutes
Time is taken for the oar boat to ride = 45 minutes
Total time taken for both rides = 20 + 45 = 65 minutes
(Bhanu and Indra paid a total of Rs 80 for motor and oar boat rides and the time taken was 65 minutes).