MCQs on Human Brain for NEET

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

The Human Brain

The human brain is a marvelous organ that has the master control of all the other organs in our body. It has the ability to control almost every facet of the human body ranging from as simple as responding to a needle’s prick to solving the most complex problems. The human brain has got supreme cognitive functionalities which make humans the most evolved species. A human brain works by sending and receiving signals through neurons across various parts of the body.

It is the most complex structure with several folds. Along with the spinal cord, it accounts for a well operated central nervous system. 


Parts of the Human Brain

Several folds of the brain are divided into various compartments. Each compartment performs its designated functions. The different parts of the human brain are:

  • Forebrain

  • Midbrain

  • Hindbrain

The forebrain consists of the Cerebrum, Thalamus, and Hypothalamus, which is why it is also the part that controls thinking and voluntary actions. It is the biggest part associated with higher brain functions and has 4 different lobes. They are:

  1. Frontal lobe

  2. Occipital lobe

  3. Parietal lobe

  4. Temporal lobe

The midbrain is a link between the forebrain and the hindbrain. It transmits signals between the midbrain and hindbrain. It is also associated with motor control, vision, hearing, temperature regulation, alertness, etc.

The hindbrain is involved in controlling visceral organs. Thus, it controls the heart rate, breathing, blood pressure, sleep and waking up functions, etc. It is composed of the medulla oblongata, pons, and cerebellum.

Let’s look at some solved MCQs on the human brain for NEET.


MCQs on the Human Brain

1. The Stimulation of a Muscle Fiber by a Motor Neuron occurs at the

  1. Myofibril

  2. Transverse Tubules

  3. Neuromuscular Junction

  4. Sarcoplasmic Reticulum

Answer: (c)

2. An injury sustained by the Hypothalamus is most likely to interrupt

  1. Coordination During Locomotion

  2. Short Term Memory

  3. Regulation of Body Temperature

  4. Executive Function like Decision Making

Answer: (c)

3. In humans, the Alzheimer Disease is linked with the deficiency of

  1. Acetylcholine

  2. Dopamine

  3. Glutamic Acid

  4. Gamma Amino Butyric Acid (GABA)

Answer: (a)

4. A person shows following symptoms- Outbursts of emotions, unpredictable moods, quarrelsome behaviour, conflicts with others, what is the individual suffering from?

  1. Disorders related to Mood

  2. Disorders related to Addiction

  3. Schizophrenia

  4. Borderline Personality Disorder (BPD)

Answer: (d)

5. Even after the Brain of a frog has been crushed, it still responds to a pinch on the leg by drawing it away. This act is an example of

  1. Conditioned Reflex

  2. Simple Reflex

  3. Automated Motor Response

  4. Neurotransmitter Induced Response

Answer: (b)

6. Which of these functions will be affected if the medulla oblongata is Damaged?

  1. Vision

  2. Thermoregulation

  3. Memory

  4. Response when prickled with a needle called Tactile Sensation

Answer: (d)

7. This part of the Human Brain is also referred to as the emotional brain

  1. Epithalamus

  2. Limbic System

  3. Broca’s Area

  4. Corpus Callosum

Answer: (b)

8. This is the outermost Cranial Appendage

  1. Dura Mater

  2. Pia Mater

  3. Skull

  4. Arachnoid

Answer: (a)

9. This Cranial Meninges is in close proximity of the brain tissue

  1. Dura Mater

  2. Pia Mater

  3. Arachnoid

  4. Skull Tissue

Answer: (b)

10. This statement is not associated with Midbrain

  1. The central portion of the midbrain is composed of mainly four, round swellings known as corpora quadrigemina.

  2.  Located between the thalamus of the forebrain and pons of the hindbrain.

  3. The canal called the cerebral aqueduct passes through the midbrain.

  4. Hindbrain and midbrain constitute the brain stem

Answer: (a)

11. Which of the following is not a component of a Neuron?

  1. Hydrocephalus

  2. Terminal Buttons

  3. Dendrites

  4. Myelin Sheath

Answer: (a)

12. Which part of the brain is primarily responsible for production of Speech?

  1. Substantia Nigra

  2. Basal Ganglia

  3. Thalamus

  4. Broca Area

Answer: (d)

13. Which of the following is not a part of the Brainstem?

  1. Medulla Oblongata

  2. Cerebellum

  3. Mid Brains

  4. Pons

Answer: (b)

14. What is the function of the Cerebral Aqueduct?

  1. To release hormones into the blood

  2. To connect the cerebellum to the spinal cord

  3. To control involuntary functions

  4. To provide a pathway for cerebrospinal fluid inside the brain

Answer: (d)

15. Which part of the brain controls the Pituitary Gland?

  1. Hindbrain

  2. Hypothalamus

  3. Hippocampus

  4. Midbrain

Answer: (b)

16. Which of the following cells provide nourishment to the Neurons?

  1. Glea

  2. Fovia

  3. Ions

  4. Mitochondria

Answer: (a)

17 Which is the process involving the Reabsorption of Neurotransmitters within a synapse for later use?

  1. Cognition

  2. Reuptake

  3. Phylogeny

  4. Apoptosis

Answer: (b)

18. Which one of the following is the primary function of Occipital Lobe?

  1. Regulation of the hunger drive

  2. Reception of visual impulses

  3. Regulation of sleep cycle

  4. Reception of touch senses

Answer: (b)

19. Which of the following is not a part of the Brain?

  1. Cerebellum

  2. Brain Stem

  3. Foramen Magnum

  4. Cerebrum

Answer: (c)

20. Which part of the Brain moves the right side of your Body?

  1. Left Parietal Lobe

  2. Left Frontal Lobe

  3. Right Temporal Lobe

  4. Right Frontal Lobe

Answer: (b)