MCQs on Ecological Succession

NEET Biology MCQs 2020

Biology subjects hold 50 per cent of the weightage out of other subjects in NEET examinations. This examination also enables students to be eligible to take up seats in medical courses. Therefore, it is of the coveted medical tests. You can score higher marks in NEET examinations in the biology subject by clear understanding of the chapters and thorough preparation. Biology is a very diverse subject which requires you to have knowledge of theories, descriptions, discoveries, diagrams, definitions, explanation of differences and relations. NEET exam papers include objective types of questions from all the topics included in the syllabus. Ecological Succession is one such chapter and we will have a brief overview of this chapter in this section. You can also practice some solved examples based on the chapter followed by the overview.

Ecological Succession

The process of change in the species structure of a community in an ecosystem over time is known as ecological succession. However, the time scale considered in the case of ecological succession is quite long. It may range from decades to millions of years. Mostly, when we talk about ecological succession, we intend to look at the steady alteration in the species in a specific area with regard to the changing environment. As, a matter of fact, the biotic components of the ecosystem are constantly and very slowly changing in order to sustain and adapt to the changing environment. As a result, this phenomenon is unforeseeable and unpreventable. Maintaining a state of equilibrium in the ecosystem is the sole intent of this phenomenon.

Types of Ecological Succession

Ecological succession is of two types- Primary Succession and Secondary Succession. The primary succession is the one that begins in lifeless areas, where the ecosystem was previously uninhabitable and the first life forms occurred with the passage of time. On the destruction of the primary ecosystem, the secondary succession occurs.

So, secondary succession is the recolonization of the previously destroyed ecosystem. It begins with the emergence of small plants, followed by larger ones and continues till the climax community arrives.

We will now look at some solved MCQs on this chapter-

MCQs on Ecological Succession for NEET 2020

1. The intermediate developmental phase in an ecological succession is known as-

  1. Ecesis

  2. Climax

  3. Nudation

  4.  sere

Answer: (d)

2. The final stable community in an ecological succession is called --------------

  1. Climax community

  2. Final community

  3. Ultimate community

  4. Seral community

Answer: (a)

3. The process in which the successful establishment of species in a new area takes place is called

  1. Nudation

  2. Invasion

  3. Climax

  4. Ecesis

Answer: (d)

4. Which of these is true about secondary succession?

  1. It follows the primary succession

  2. It starts in a bare rock

  3. It is similar to primary succession except that it has a relatively slower pace

  4. takes place on a deforested site

Answer: (d)

5. Which of the following is not climax vegetation?

  1. Savannah

  2. Grasses

  3. Hydrophytes

  4. Forests

Answer: (c)

6. Which one of these is the characteristic of an early seral community?

  1. Open mineral cycling

  2. High species diversity

  3. Narrow niche specialization

  4. Low community production

Answer: (a)

7. An ecological succession on sand is-------------

  1.  Halosere

  2.  Xerosere

  3. Hydrosere

  4. psammosere

Answer: (d)

8. The pioneering community in a xerosere are

  1. Mosses

  2. Foliose lichen

  3. Crustose lichen

  4. Shrubs

Answer: (c)

9. The correct order of basis processes involved in succession is

  1. invasion >> stabilization >> completion and co action >> reaction >> nudation

  2. nudation >> stabilization >> completion and co action >> invasion >> reaction

  3. invasion >> nudation >> completion and co action >> reaction >> stabilization

  4. nudation >> invasion >> completion and co action >> reaction >> stabilization

Answer: (d)

10. Which of the following is not true about ecological succession?

  1. The food chain relationships become more complex

  2. The species diversity increases as the succession proceeds

  3. Ecological succession is a random process

  4. Role of decomposers become very important

Answer: (c)

11. An ecological succession thats initiated on a large sand deposits or deserts is known as

  1. Hydrosere

  2. Psammosere

  3. Xerosere

  4. Oxylosere

Answer: (b)

12. The development of bare land or area that did not possess any life form before is called

  1. Nudation

  2. Ecesis

  3. Sere

  4. Reaction

Answer: (a)

13. The conversion of a pond to a climax forest community is an example of

  1. Xerarch succession

  2. Mesarch succession

  3. Hydrarch succession

  4. None of the above

Answer: (c)

14. The fauna in the ecosystem undergoes a qualitative change during which of these stages?

  1. Development of herbs and grass stage

  2. Development of moss stage

  3. Development of crustaceans stage

  4. None of the above

Answer: (a)

15. Which of the following is not true about a climax community?

  1. It has a wide diversity of species

  2. The vegetation is intolerant of changing environments

  3. Individuals in the climax stage are replaced by other individuals of the same kind

  4. The life or growth forms indicate the climatic type in an ecosystem

Answer: (b)

16. Autogenic succession or plant succession can be caused by

  1. Changes in the soil

  2. Accumulation of organic matter

  3. Change in pH pf the soil due to previous growth of plants

  4. All of the above

Answer: (d)