MCQs on Digital Electronics

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

Digital electronics can be defined as the field of physics wherein digital signals and the devices that produce or use these signals are studied. The digital circuits include diodes and resistors which are used to control the current and voltage in the circuit. Devices like laptops, televisions, remote control, etc are the ones that use the process of digital electronics.


Q1: The following truth table corresponds to the logic gate.


Input 

Output 


A

B

X

O

O

O

O

1

1

1

1

1

1

0

1


  1. NAND

  2. OR

  3. AND

  4. XOR

Answer: (b) OR


Q2: Boolean Algebra is essentially based on

  1. Truth

  2. Logic

  3. Symbol

  4. Numbers

Answer: (b) Logic


Q3: The logic behind NOR gate is that it gives

  1. HIgh output when both the inputs are low.

  2. Low output when both the inputs are low.

  3. HIgh output when both the inputs are high.

  4. None of the above

Answer: (a) HIgh output when both the inputs are low.


Q4: An electronic circuit also known as a logic gate is used to take

  1. Makes logic decisions.

  2. Allows electrons flow only in one direction.

  3. Woks binary algebra.

  4. Alternates between 0 and 1 values.

Answer: (a) Makes logic decisions


Q5: How many NAND gates are used to form an AND gate?

  1. 1

  2. 2

  3. 3

  4. 4

Answer: (b) 2


Q6: Which logic gate is built by the following combination of logic gates?


(Image will be uploaded soon)

Answer: (c) AND


Q7: The output of the OR gate is 1

  1. If both inputs are zero.

  2. If either or both inputs are 1.

  3. Only if both inputs are 1.

  4. If either input is zero.

Answer: (b) If either or both inputs are 1.


Q8: Which of the following logic gates is a universal gate?

  1. OR

  2. NOT

  3. AND

  4. NOR

Answer: (d) NOR


Q9: A gate in which all the inputs must be low to get a high output is

  1. NAND gate

  2. Inverter

  3. NOR gate

  4. AND gate

Answer: (b) Inverter


Q10: The outputs of a NAND gate is 0

  1. If both inputs are 0.

  2. If one input is 0 and the other input is 1.

  3. If both inputs are 1.

  4. If both inputs are 1 or one of the inputs is 1 and the other one is 0.

Answer: (c) If both inputs are 1.