MCQs on Acids and Bases

NEET Preparation 2021

NEET examinations will have questions from the chemistry chapter- Acids and Bases. Chemistry being the scoring subject, students may have an opportunity to score higher marks with a good understanding of the chapters. It is observed from the previous years’ trends in NEET exams in the chemistry section that students are assessed on a similar type of questions with varying levels of complexity. Therefore, it is of great importance to understand the topics well that are included in NEET chemistry syllabus 2021. We will understand and practice the topic Acids and Bases in this article.

So, let’s begin by studying more about Acids and Bases.

Acids and Bases

The matter is anything that occupies space by having a volume. So, in chemistry acids and bases are a way how matter is classified. An acid is a solution of H+ ions and is also a solution that donates hydrogen ions. It is sour in taste. While the base is a solution of -OH ions that accept hydrogen ions. Therefore, when a base is dissolved in water, it increases the concentration of hydroxide ions of the solution. It absorbs H+ ions which depletes the solutions of free H+ ions making it less acidic. A strong is characterized by the property to easily and completely dissociate hydrogen ions from its conjugate base.

In NEET papers, properties and attributes of acids and bases are covered from this chapter. It includes concepts of strong acids, what are acids and bases, properties of acids and bases, Arrhenius concept of acids and bases, the proton donor and acceptor concept by Bronsted and Lowry, Lewis concept of acids and bases, pH of acids and bases. Clear concepts about acids and bases and various theories may help the students to comprehend the chapter well and answer all the questions correctly in NEET Papers.

MCQs on Acids and Bases


1. As Per Arrhenius Concept, Weak Acid Among These is___?

  1. HCL

  2. HNO3

  3. HCN

  4. H2SO4

Answer- (c)


2. Which of These is not an Acid, Despite being a Hydrogen Compound?

  1. CH4

  2. CCl3COOH

  3. H2S

  4. HF

Answer- (a)


3. Baking Powder is a Combination of___?

  1. sodium carbonate + sodium tartaric

  2. sodium bicarbonate + sodium tartaric

  3. sodium carbonate + tartaric acid

  4. sodium carbonate + sodium benzoate

Answer- (b)


4. When Milk of Magnesia Reacts with Acetic Acid, it gives___?

  1. Basic Salts

  2.  Acidic Salts

  3. Neutral Salts

  4. Complex Salts

Answer- (c)


5. As Per the Bronsted and Lowry Concept, a Base is a Substance that___

  1. Accepts proton

  2. Donates proton

  3. Accepts neutron

  4. Donates neutron

Answer- (a)


 6. What happens When a base Reacts with Non-Metal Oxide?

  1. it neutralizes each other

  2. it creates fire

  3. it produces acidic salts

  4. it produces basic salts

Answer: (a)


7. What are Protic Solvents?

  1. Solvents that have greater tendency to accept protons

  2. Solvents that have the tendency to produce protons

  3. Solvents that can accept as well as donate protons

  4. Solvents that neither accept or donate protons

Answer- (d)

8. Which of the following species can act as Lewis Base?

   a) Negatively charged species or Anions and Neutral Species with one lone pair of electrons

  b) Positively charged species or Cations and Neutral Species with one lone pair of   electrons

     c) Molecules in which the central atom has incomplete octet

     d) Simple cations

Answer- (a)


9. The Acid used for the Manufacture of Fertilizers and Explosives is___?

  1. nitric acid

  2. sulfuric acid

  3. phosphoric acid

  4. hydrochloric acid

Answer (a)


10. A Solution with 10-14 OH ions and pH- 0  is___?

      a) Weakly Acidic

      b) Weakly Basic

      c) Strongly Acidic

     d) Strongly Basic

Answer (c)


11. Brine is Used for Industrial Production of___?

  1. NaOH

  2.  KOH

  3. bleaching powder

  4. none of the above

    Answer: (a)

    

12. The HCL Present in Our Stomach is an Example of___

  1.  inorganic acid

  2. organic acid

  3. soft organic acid

  4. strong inorganic acid

Answer: (a)


13. Which of the Following Phenomena will Occur When a Small Amount of Acid is Added to Water?

  1. dilution

  2. neutralization

  3. salt formation

  4. ionization

Answer: (a)


14. As per Lewis Concept, a Molecule in Which the Central Atom has an Incomplete Octet is___?

a) Base

b) Acid

c) Alkali

d) A neutral solvent

Answer- (b)


15. Which of the Following are Photophilic Solvents or Solvents with a Greater Tendency to Accept Protons?

a) Liquid Hydrogen Chloride

b) Water

c) Ammonia

d) Carbon Tetrachloride

Answer- (b)


16. Bleaching Powder's Chemical Name is___?

  1.  calcium hypo oxychloride

  2. calcium oxychloride

  3. calcium chloride

  4. calcium chloro oxide

Answer- (b)


17. The Ratio of the Water Molecule in Plaster of Paris and Gypsum is___

  1.  3:1

  2. 1:3

  3. 1:4

  4. 4:3

Answer: (c)