MCQs on Double Circulation for NEET 2020

NEET 2020 Biology Topic

NEET examination has biology questions related to double circulation and students have to prepare this topic with good understanding. In this article, we have highlighted some of the questions which may match the questions in NEET 2020 paper. Before this, we will understand what exactly is the topic about.


Double Circulation in Humans

Humans and most mammals utilize a double circulatory system where blood in the body takes two routes. One of these is used to supply oxygenated blood and the other one route is when deoxygenated blood is supplied back to the heart. The three key elements of the human circulatory system are the heart, blood and blood vessels. It is named double circulation because the blood passes through the heart twice for every cycle or circuit. The right side of the heart pumping sends deoxygenated blood to the lungs and it joins to get oxygenated and is returned back to the heart. The left side of the heart pumps oxygen-rich (also called oxygenated) blood that is newly supplied and gets returned to the heart in a deoxygenated state. This is all about the Double circulatory system in brief.


Now, let’s explore some of the samples for MCQs on double circulation for NEET 2020. It will be very helpful for students who are aspiring to crack NEET with great performances.


MCQs and Answers on Double Circulation for NEET 2020

Below are some of the MCQs on Double circulation for NEET papers which can be considered as samples and aspirants can prepare accordingly.


1. Which of the following is correct?

(a) Double circulation is characteristic of all vertebrates.

(b) Blood volume in pulmonary circulation is higher than the volume of blood in systemic circulation at any instant.

(c) A double aortic arch can be seen in birds and mammals.

(d) Blood pressure in pulmonary circulation is lesser than that of the systemic circulation.

Answer: (d)


2. The hepatic portal vein is responsible to drain blood to the liver from

(a) stomach

(b) intestine

(c) heart

(d) kidneys

Answer: (b)


3. Which of the following statements is incorrect about double circulation?

(a) It occurs only in mammals.

(b) It occurs in all vertebrates.

(c) It is composed of systemic circulation.

(d) It is composed of pulmonary circulation.

Answer: (b)


4. Which one is the most appropriate statement(s) as part of the explanation for this statement – “Adult human Red Blood Cells are enucleated”.

I. Their internal space helps in oxygen transport.

II. These are somatic cells.

III. These do not need to reproduce.

IV. These do not metabolise.

(a) Only (II)

(b) Only (I)

(c) (I), (III) and (IV)

(d) (III) and (IV)

Answer: (b)


5. In the pulmonary artery, blood pressure is

(a) more than that in the pulmonary vein.

(b) less than that in venae cavae.

(c) more than that in the carotid.

(d) similar to that in the aorta.

Answer: (a)


6. When doctors use a stethoscope for cardiac auscultation, the second sound of each cardiac cycle is heard when

(a) A signal is received by AV node from SA node.

(b) AV valves open up.

(c) Semilunar valves close down after the blood flowing into vessels from ventricles.

(d) Ventricular walls vibrate because of gushing in blood from atria.

Answer: (c)


7. Blood pressure in the mammalian aorta is maximum during

(a) Diastole of the right ventricle

(b) Systole of the left atrium

(c) Diastole of the right atrium

(d) Systole of the left ventricle

Answer: (d)


8. When a patient is rushed to the hospital with myocardial infarction, he/she is immediately administered with

(a) Penicillin 

(b) Statins

(c) Cyclosporin – A

(d) Streptokinase

Answer: (d)


9. Systemic circulation refers to

(a) carrying red oxygenated blood.

(b) carrying blood to the left side of the heart.

(c) carrying blood to the right side of the heart.

(d) carrying oxygenated blood from lungs to heart.

Answer: (b)


10. Oxygenated blood in the circulatory system

(a) leaves from the right side of the heart.

(b) enters the lungs from the heart.

(c) leaves from the left side of the heart.

(d) does not leave the lungs.

Answer: (c)


11. The walls of the ventricle consist of thick muscular projection known as:

(a) Columnae carneae

(b) Chordae tendineae

(c) Conus arteriosus

(d) Truncus arteriosus

Answer: (a)