MCQs on Diversity in the Living World

NEET is a prestigious entrance exam for medical which enables the students to apply for medical colleges in the country. The pattern of the exam is objective questions based on chapters from the syllabus. NEET exam is carried out in four sections- Physics, Chemistry, Botany, and Zoology. The total number of questions in the paper is 180 with a total scorable of 720. Half of the total weightage is given to the subject biology that makes 50% of the questions from the subject biology. Moreover, diversity in the living world is the first unit in the biology syllabus. This chapter has good marks weightage in the biology paper and with effective preparation and practice, students can score higher marks in the NEET exam.


Diversity in the Living World for NEET

Our planet is dominated and co inhabited by millions of organisms. Some warmer regions show an exceptionally high diversity of organisms, while some colder regions are a host to only fewer species. The warmer regions with exceptionally high biodiversity are referred to as regions of mega biodiversity. Trillions of years ago, when life just started on Earth, it has only a few forms of life. But, after so many years, organisms have evolved into higher and higher species to survive and continue their existence. Some species have been left behind and have gone extinct but those who have survived are continuously evolving with the changing environments.

Therefore, it is important to group organisms on the basis of their similarities and dissimilarities. The system of classifying living organisms into groups is known as classification. Classification in the living world is done on various parameters. The widely accepted classification system across the world is a five-kingdom classification. The Hierarchy of classification in the five-kingdom system is-

  • Kingdom

  • Phylum

  • Class

  • Order

  • Family

  • Genus

  • Species

Now we will take a look at some solved MCQs based on the chapter Diversity in the Living World


MCQs on Diversity in the Living World

1. the Basis of Classification as Per the Five-Kingdom Classification System is

  1. Nucleus structure

  2. Cell wall structure

  3. Nutrition

  4. Mode of reproduction

Answer: c


2. If the Five-Kingdom System is Followed, in Which Kingdom Would the Archaea and Nitrogen-Fixing Organisms Go?

  1. Monera

  2. Protista

  3. Fungi

  4. Plantae

Answer: a


3. Who Introduced the Phylogenetic System of Classification?

  1. Theophrastus

  2. Carolus Linneaus

  3. Adolf Engler and Karl Pranti

  4. George Brentham and J.D Hooker

Answer: c


4. Characters of Flowers Are Used as a Parameter of Classification in Case of Classification of Angiosperms. Why?

  1. Because flowers have attractive colors

  2. Because characteristics of flowers are conservative

  3. Because flowers are visible and large

  4. All of the above

Answer: b


5. The Purpose of Classification or Taxonomy is to

  1. Know the history of evolution

  2. Establish the origin of organisms

  3. Facilitate the identification of unknown organisms or species

  4. Identify the difference between plants and animals

Answer: c


6. Characteristics of Which of the Following is Less General as Compared to the Genus?

  1. Family

  2. Species

  3. Division

  4. Class

Answer: b


7. What Does the Taxonomic Classification Refer To?

  1. Classification of species based on the fossil record

  1. list of botanists or zoologists who have worked on the taxonomy of a species or group

  2. a group of senior taxonomists who decide the nomenclature of animals and plants

  3. Stepwise arrangement of all categories for classification of animals and plants

Answer: d


8. One of the Very First Steps of Taxonomy is

  1. Description

  2. Naming

  3. Classification

  4. Identification

Answer: d


9. Nicotiana Sylvestris Flowers Only During Long Days While N.tabacum Flowers Only During Short Days. However, Both of These Can Be Induced to Flower at the Same Time by Changing the Photoperiods and Can Also Be Cross-Fertilized. the Cross of Both the Species of Flowers Produces Self-Fertile Offspring. What is the Best Reason for Considering Nicotiana Sylvestris and N.tabacum as Separate Species

  1. They are reproductively distinct

  2. They cannot interbreed in nature

  3. They are physiologically different

  4. They are distinct morphologically

Answer: b


10. A True Species Consists of a Population That is-

  1. Sharing the same niche

  2. Interbreeding

  3. Reproductively isolated

  4. Feeding on the same food

Answer: c


11. Two Different Plants Can Be Conclusively Said to Belong to the Same Species If They-

  1. Have more than 90% the same genes

  2. Can reproduce with each other freely and produce seeds

  3. Have the same number of chromosomes in their heredity

  4. Look similar and have identical metabolites

Answer: b


12. Which of the Following Combinations is Correct for Wheat?

  1. Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Dicotyledonae

  2. Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Monocotyledonae

  3. Genus Triticum, family Anacardiaceae, order Poales, Class Monocotyledonae

  4. Genus Triticum, family Poaceae, order Sapindales, Class Monocotyledonae

Answer: b


13. Which of the Following Categories Has Real Existence?

  1. Species

  2. Genus

  3. Kingdom

  4. Phylum

Answer: a


14. Which of the Following is Not a Characteristic of the Kingdom Protista?

  1. The organisms are prokaryotic

  2. The organisms are unicellular

  3. The organisms are eukaryotic

  4. The organisms show the presence of cilia

Answer: a