NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem - Geography Lesson

VSAT 2022

NCERT Solutions for Class 8 English Chapter-2 Poem - Geography Lesson - Free PDF Download

Free PDF download of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter-2 Poem - Geography Lesson solved by expert teachers on Vedantu.com as per NCERT (CBSE) Book guidelines. All poem questions with solutions to help you to revise complete syllabus and score more marks in your examinations. Every NCERT solution is provided to make the study simple and interesting.


Subjects like Science, Maths, English will become easy to study if you have access to NCERT Solution for Class 8 Science , Maths solutions and solutions of other subjects. You can also download NCERT Solutions for Class 8 Maths to help you to revise complete syllabus and score more marks in your examinations.

Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?
Study without Internet (Offline)

Download PDF of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem - Geography Lesson

Access NCERT Solutions For Class 8 English Honeydew Chapter 2 - Geography Lesson

Working with Poem 

1. Find three or four phrases in stanzas one and two which are likely to occur in a geography lesson.

Ans: ‘The city had developed the way it had, ‘it scaled six inches to the mile', 'cities where the rivers ran', and 'the valleys were populated' 'more sea than land' are some phrases that are likely to occur in a geography lesson.


2. Seen from the window of an aeroplane, the city appears

(i) as haphazard as on the ground.

(ii) as neat as a map.

(iii) as developed as necessary.

Mark the right answer. 

Ans: (iii) as developed as necessary.


3. Which of the following statements are examples of "the logic of geography"?

(i) There are cities where there are rivers.

(ii) Cities appear as they are not from six miles above the ground.

(iii) It is easy to understand why valleys are populated.

(iv) It is difficult to understand why humans hate and kill one another.

(v) The earth is round, and it has more sea than land.

Ans: (i), (iii) and (iv) are the correct statements.


4. Mention two things that are

(i) clear from the height.

Ans: The earth is round and it is covered more with water than land are the two most prominent things that are clear from the height. The populated cities and the valleys are also easily seen.


(ii) not clear from the height.

The height provides us with a broader perspective of human civilization. It makes us question the walls we have built across countries to separate them from each other and why men on earth find reasons to hate each other. 


MCQs

Question 1. Why did men kill each other?

  1. It is easier to understand

  2. It is difficult to understand

  3. It is not needed to be understood

  4. It is not mentioned in the poem

Answer: (b) It is difficult to understand


Question 2. When was it understood that the earth was actually round?

  1. It was understood that the earth was actually round at a height of ten thousand miles

  2. It was understood that the earth was actually round at a height of six miles

  3. It was understood that the earth was actually round at a height of six inches to the mile

  4. It was understood that the earth was actually round at a height of six thousand miles

Answer: (b) It was understood that the earth was actually round at a height of six miles


Question 3. What was understood after the jet reached ten thousand feet?

  1. It was understood why cities ran along the river

  2. It was understood why valleys are populated

  3. The logic of geography was understood

  4. All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Question 4. “There seemed an inevitability about what on the ground had looked haphazard”. In this sentence what is meant by the word “haphazard”?

  1. It means - That cannot be avoided

  2. It means - That can be avoided

  3. It means - Without plan or order

  4. It means - With plan or order

Answer: (c) It means - Without plan or order


Question 5. Name the poet of the poem “Geography Lesson”?

  1. The name is Zulfikar Ghose

  2. The name is Zulfikar Khosla

  3. The name is Aesop

  4. The name is Roald Dahl

Answer: (a) The name is Zulfikar Ghose


Question 6. In the poem what was said not to be clear from the sky?

  1. It was unclear - Why men on earth found causes to hate each other

  2. It was unclear - Why men on earth built walls to divide cities

  3. It was unclear - Why men on earth kill each other

  4. All of the Above

Answer: (d) All of the Above


NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 Poem - Geography Lesson

Vedantu’s NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 Poem are provided in free PDF format which includes 100% accurate answers to each and every question of the textbook exercises. A sound grip on the textbook knowledge is quite crucial and mandatory in order to score the highest possible marks in the subject. Class 8 English Honeydew Chapter 2 Poem plays an important role to lay a strong foundation for all the CBSE board students.


Download Geography Lesson Class 8 NCERT Solutions for free now if you want to build a strong understanding of the textbook questions. Apart from that, you will learn about the question patterns, marks weightage or how to write an answer for a certain type of question. As said earlier, there are numerous benefits of referring to NCERT Solutions. Practising the questions and answers from NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Geography Lesson Chapter 2 Poem will help you in boosting your confidence level as well.


To explain why the NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 Poem are so special when it comes to exam preparation, these are drafted by our in-house subject matter experts who hold years of experience in the relevant industry. These solutions absolutely adhere to the CBSE latest guidelines and curriculum. The answers are explained in a step-by-step format and concise manner. The stepwise answer is the key factor in scoring well in the exam as these help students to learn the answer writing skill from the exam perspective. So that it becomes easier for every kind of student to hold a strong command over every concept of the subject.


Now no more worries about the exam preparation! Download the Class 8 English Honeydew Chapter 2 Poem from our website or mobile app at any time as per your convenience. You can also get the printout of the study materials as the PDF format is available. Study at home becomes really convenient as these NCERT Solutions PDF can be accessed easily both online and offline through Vedantu.


Apart from Geography Lesson Class 8 NCERT Solutions, all the other subjects’ solutions are available on Vedantu so that you can download them easily and use them for revision of the entire syllabus and score more marks in the final examinations.


NCERT Class 8 English Honeydew Poem Solutions

Share this with your friends
SHARE
TWEET
SHARE
SUBSCRIBE