MCQ's on Chemistry in Everyday Life

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

Introduction

Chemistry is a huge part of our everyday lives. The day starts with Chemistry. In the foods we eat, the air we breathe, cleaning chemicals, our feelings and practically any surface that we can see or touch, we can find chemistry in daily life. Here's a look at daily chemical examples. Some popular chemistry may be obvious but we might be shocked by others. Our body is composed of chemical compounds which are element combinations. The emotions you experience are a result of chemical messengers, primarily neurotransmitters. In chemistry, love, jealousy, envy, infatuation and infidelity all share a foundation.

We can be sure that the culprit is everyday chemistry. Soap is a chemical produced for a very long time by humans. Mixing ashes and animal fat allows you to form crude soap. How can something so disgusting actually clean you up? The answer is related to the way soap interacts with grease and grime based on oil. The talk also includes food, beverages, lactose intolerance, smoking and sleep chemistry.


Importance of MCQ’s

Vedantu subject matter experts have established Class 12th chapter wise practice questions as per the importance of the chapter in the CBSE board examination. This practice set contains 10 questions on Chemistry's "Chapter: Chemistry in Everyday Life" with detailed explanations.


Solved MCQ’s of Chemistry in Everyday Life

1. Among the following options which are used as tranquilizers?
(a) Naproxene
(b) Tetracycline
(c) Chlorpheniramine
(d) Equanil

Answer: (d)

2. Select antihistamine among the following four options?
(a) Chloramphenicol
(b) Diphenyl hydramine
(c) Norethindrone
(d) Omeprazole

Answer: (b) 

3. Which of the following cationic detergents?

(a) Sodium lauryl sulphate.

(b) Cetyl trimethyl ammonium bromide.

(c) Sodium dodecyl benzene sulphonate.

(d) Glyceryl oleate

Answer: (b)

4. The artificial sweetener that contains chlorine that has the look and taste of sugar and is stable temperature for cooking:
(a) Aspartame
(b) Saccharin
(c) Sucralose
(d) Alitame

Answer: (c)

5.Narcotic analgesic is
(a) aspirin
(b) paracetamol
(c) codeine
(d) cimetidine

Answer: (c)

6. Bactericidal antibiotic among the following is
(a) Ofloxacin
(b) Erythromycin
(c) Chloramphenicol
(d) Tetracycline

Answer: (a)

7. Which of the following is not an antacid?
(a) Phenelzine
(b) Ranitidine
(c) Al(OH)3
(d) Cimetidine

Answer: (a)


Solved Questions of MCQ’s in Chemistry in Everyday Life

1. The class of medicinal products used to treat stress is:

 A) Analgesics

 B) Antiseptics

 C) Antihistamines

 D) Tranquillizers

Answer: D

2. Salts of sorbic acid and propionic acid are used as:

A) Antioxidants

 B) Falvouring agents

 C) Food preservatives

 D) Nutritional supplements

Answer:C

3. Chlorine - containing artificial sweetener that looks and tastes like sugar and is stable at cooking temperature:

A) Aspartame

 B) Saccharin

 C) Sucrolose

 D) Alitame

Answer: C

4. Aspirin is:

A) Acetylsalicylic acid

 B) Benzoyl salicylic acid

 C) Chlorobenzoic acid

 D) Anthranilic acid

Answer: A

5. The carboxyl functional group (―COOH) is present in which following element:

  A) Picric acid

 B) Barbituric acid

 C) Ascorbic acid

 D) Aspirin

Answer: A

6. In hair conditioners the organic detergent used is:

A) Sodium dodecylbenzene sulphonate

 B) cetyltrimethylammonium bromide

 C) tetramethylammonium chloride

 D) sodium stearyl sulphate

Answer: B


Test your Knowledge

1. The only material that can be 100 percent recycled……………….

  1. Polythene bag

  2. Glass

  3. Bakelite

  4. Cement

2. Which of the following is a plastic thermosetter………………..

  1. Polythene

  2. Plastic bucket

  3. Plastic comb

  4. Switches

3. Select a thermoplastic material from following………………….

  1. Handles of Pressure cooker

  2. Switches

  3. Insulators

  4. Polythene bags

4. A properly proportioned mixture of sand , cement, gravel and water is named..................

  1. Concrete

  2. Asbestos

  3. Mica

  4. Thermite mixture