Diversity in Living World MCQs for NEET

Diversity of Living World

To understand about the topic and Diversity in the Living World NEET questions, let’s go through this article. Students will definitely attain a greater understanding of the subject and get some ideas for the NEET question on living world diversity.

What is the Meaning of Diversity in the Living World?

To get all the answers correct for diversity in the living world NEET questions, we should know what is the topic all about. First we should know diversity means unique and different and without diversity, it is definitely boring. Under this chapter for NEET papers, the description of multiple diverse living organisms from the perspective of taxonomy are covered. 

This includes the description about classification, attributes, properties and exceptional features of living organisms. Students will gain concepts that can be applied in other chapters such as structural organization in plants and animals and reproduction. Therefore, it is important for students to well comprehend the chapters in the Unit Diversity in the living world. All examples, features and major points of this topic should be well known and thus preparations are must. After knowing all these, one can handle any diversity in the living world NEET questions and answers. 

Let’s get a Brief idea on What Topics are Covered in the Diversity in Living World MCQs for NEET.

  1. The Living World: It covers the features of living organisms such as metabolism, hierarchy of taxonomic classification and taxonomical aids. Hierarchy of biological classification is as follows: 

  • Kingdom

  • Phylum

  • Class

  • Order

  • Family

  • Genus 

  • Species

  1. Biological Classification: Students will be well known with the diverse living organisms. The five kingdom classification proposed by R.H Whittaker is the focus of this chapter and the three kingdoms covered in the biological classification are:

  • Kingdom Protisa: It is about the eukaryotic cellular organization and students will know about chrysophytes, dinoflagellates, euglenoids, protozoans and slime moulds.

  • Kingdom Monera: It is the world of bacteria and one can know about the prokaryotic organization of cells, types and different forms of nutrition of bacteria, etc. As per the NEET point of view, students should well prepare about archaebacteria, eubacteria, mycoplasma and cyanobacteria. 

  • Kingdom Fungi: It will cover the ubiquitous fungal forms, their types, their mode of nutrition and the mode of reproduction. Different classes of kingdom fungi based on their reproduction, hyphae and fruiting bodies.

  • Other categories of living organisms such as viroids, prions, lichens and viruses can also be understood in this chapter, their classification and diseases caused by them can be known.

  1. Plant Kingdom: This is the fourth kingdom from where students can expect a lot of questions in the NEET MCQs besides the other kingdoms. It makes you understand about the autotrophic or heterotrophic mode of nutrition. The divisions of this kingdom include Thallophyta, Bryophyta, Pteridophyta, Gymnosperms and Angiosperms.

  2. Animal Kingdom: This classification by Whittaker comprises very fascinating animals and students can gain information about the body organization, body symmetries, notochord, coelom, etc. Invertebrate and Vertebrates are the two categories based on the notochord. Different Phyla are covered in this section which are as follows:

  • Phylum Porifera

  • Phylum Coelenterata

  • Phylum Ctenophora 

  • Phylum Platyhelminthes

  • Phylum Aschelminthes

  • Phylum Annelida

  • Phylum Anthropoda

  • Phylum Mollusca

  • Phylum Echinodermata

  • Phylum Hemichordata

  • Phylum Chordata

[Image to be added Soon]

MCQs: Diversity in the Living World Neet Questions and Answers

Below are some sample Diversity in the living world NEET questions and answers; students can get an idea of how exactly questions are put in the NEET paper.

1. In comparison with Genus, which of the following is less general in characters?

(a) Family

(b) Division

(c) Species

(d) Class

Answer: (c)

2. Which of the following combinations is correct for Wheat?

(a) Genus Triticum, family Anacardiaceae, order Poales, Class Monocotyledonae

(b) Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Dicotyledonae

(c) Genus Triticum, family Poaceae, order Sapindales, Class Monocotyledonae

(d) Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Monocotyledonae

Answer: (d)

3. Regulation of the activities of cells takes place through

(a) Flow of substances

(b) Flow of hormones

(c) Flow of energy

(d) Flow of smoke

Answer: (c)

4. Assertion(A): “Biological species” concept helps to ask how species are formed

Reason(R): Concept of biological species is answers the question of how reproductive isolation comes about

(a) (A) is true, (R) is incorrect

(b) (R) is the correct explanation for (A), Both (A) and (R) are correct, 

(c) (A) and (R) both are incorrect

(d) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the explanation for (A)

Answer: (a)

5. The correct sequencing of taxonomic categories is:

(a) Species -> genus -> order -> phylum

(b) None of these

(c) Genus -> species -> order -> kingdom

(d) Species -> order -> phylum -> kingdom

Answer: (b)

6. Taxonomic hierarchy refers to

(a) Classification of species based on the fossil record

(b) Stepwise arrangement of all categories for classification of animals and plants

(c) a group of senior taxonomists who decide the nomenclature of animals and plants

(d) A list of botanists or zoologists who have worked on taxonomy of a species or group

Answer: (b)

7. Which one of the following categories has real existence?

(a) Species

(b) Genus

(c) Phylum

(d) Kingdom

Answer: (d)

8. A true species comprises of a population

(a) Interbreeding

(b) Sharing the same niche

(c) Reproductively isolated

(d) Feeding over the same food

Answer: (c)

9. Nicotiona sylvestris flowers only during long days whereas N.tabacum flowers only during short days. Under different photoperiods, they can be induced to flower at the same time and can be cross-fertilized to produce self-fertile offspring. Mention the best reason for announcing Nicotiona sylvestris and N.tabacum as separate species

(a) They fail to interbreed in nature

(b) They are reproductively distinct

(c) They are physiologically different

(d) They are distinct morphologically

Answer: (a)

10. One of the first steps in taxonomy is

(a) Description

(b) Identification

(c) Naming

(d) Classification

Answer: (a)