Courses
Courses for Kids
Free study material
Offline Centres
More
Store Icon
Store

Varun purchased a mobile phone for Rs.7000 on which GST charged is 12% and some accessories for Rs.600 in which GST charged is 5%. Find the total amount paid by Varun.

seo-qna
Last updated date: 20th Jun 2024
Total views: 393.9k
Views today: 9.93k
Answer
VerifiedVerified
393.9k+ views
Hint: In this question, we need to find the final amount paid by Varun if he bought a mobile phone for Rs.7000 with 12% GST and accessories for Rs.600 with 5% GST. For this, we will first find the amount of GST for mobile phones and then add it to the actual price to get the amount paid for mobile phones. Then we will find the amount of GST for accessories and then the actual price paid for accessories. Adding both amounts will give us the final amount. To calculate the amount of GST we will use the formula:
$\text{GST}=\dfrac{GST\%}{100}\times \text{Actual price}$.

Complete step-by-step solution
Here, we are given the actual price of a mobile phone as Rs.7000 and the actual price of accessories as Rs.600. We are also given that, 12% GST charged on mobile phones and 5% GST is charged on accessories. We need to find the total amount paid.
Let us first, evaluate the amount of GST charged on mobile phones. Since, 12% GST is charged on Rs.7000 so using formula, $\text{GST}=\dfrac{GST\%}{100}\times \text{Actual price}$ we get:
$\text{GST}=\dfrac{12}{100}\times 7000=Rs.840$.
Hence an amount of Rs.840 is charged as GST on mobile phones.
Since the actual price was Rs.7000 so now the total amount for mobile phones will become $\Rightarrow Rs.7000+Rs.840=Rs.7840$.
Now let us evaluate the amount of GST charged on accessories. Since 5% GST is charged on Rs.600 so using formula $\text{GST}=\dfrac{GST\%}{100}\times \text{Actual price}$ we get:
$\text{GST}=\dfrac{5}{100}\times 600=Rs.30$.
Hence an amount of Rs.30 is charged as GST on accessories. Since the actual price was Rs.600 so now the total amount paid for accessories will become $\Rightarrow Rs.600+Rs.30=Rs.630$.
Now, we have found the amount paid for mobile phones as Rs.7840 and the amount paid for accessories as Rs.630.
Hence, the total amount paid by Varun will be the sum of the amount paid for mobile phones and the amount paid for accessories.
Therefore, the total amount paid $\Rightarrow Rs.7840+Rs.630=Rs.8470$. Hence, Rs.8470 is our required answer.

Note: Students should note that GST is goods and services tax which is added to the actual price of any good. Here we have just found 12% of Rs.7000 as GST for mobile phones and 5% of Rs.600 for accessories. Take care while adding large amounts. In the formula, we have just input the magnitude of percentage in place of GST% and need not write % sign.