MCQs on Alcohol Phenols and Ethers

Bookmark added to your notes.
View Notes
×

NEET Chemistry- Alcohols, Phenols and Ethers

It is easy to score higher marks in NEET chemistry subjects. The pro tip is to comprehend the basic concepts of chemistry chapters. Sometimes, students may find it difficult to focus and grasp the way chemical reactions take place, but once, you understand the basics of the chemical reactions and how they progress, it is certainly easier to follow. If you are hopeful of scoring highest marks in chemistry subject in NEET exams, preparation and practise is the key.

To help you prepare well, here’s an overview on chapter Alcohols, Phenols, and Ethers that holds quite a weightage in the NEET 2021 exams. And a set of solved MCQs to help smooth learning of the basic concepts of the chapter.

Alcohols, Phenols, And Ethers

Alcohols- Alcohols are homologous series of compounds containing one or more functional hydroxyl (-OH) groups directly attached to an aliphatic carbon atom in the group. The hydroxyl group is bonded to an sp3 hybridized carbon atom. An example of simple alcohol is methyl alcohol (CH3OH). Alcohols are an important group because they can be converted to and from many other compounds. They are represented by OH in general.

Phenols- Phenolics also contain one or more hydroxyl groups directly attached to an aromatic hydrocarbon group. The simplest phenol is C6H5OH. The hydroxyl group is bonded to an sp2 hybridized carbon atom of an aromatic ring. Both alcohols and phenols are organic variants of water in which one hydrogen atom is replaced by an alkyl group or an aryl group.

Ethers- Ethers are organic compounds containing an oxygen atom bonded to two alkyl or aryl groups. The general formula for ether is R-O-R’, where R and R’ stand for alkyl or aryl groups respectively. Ethers are widely used as solvents because they are relatively unreactive. Ether is similar in structure to water and alcohol.

Now, let’s look at some of the solved MCQs from chapter alcohols, ethers, and phenols to help you understand the topic better and practice well. This will be a good measure to prepare for your NEET exams 2021.

MCQs- Alcohols, Phenols, and Ethers

1. Phenol reacts with Bromine in CS2 at Low Temperature to gives___

  1. m-bromophenol

  2. o-and p-bromophenol

  3. p-bromophenol

  4. 2,4,6-tribromophenol

Answer: (b)


2. When Phenol is treated with Excess Bromine Water it gives___

  1. m-bromophenol

  2. o- and p-bromophenol

  3. 2,4-dibromophenol

  4. 2,4,6-tribromophenol

Answer: (d)


3. Phenol on reduction with H2 in the Presence of Ni Catalyst gives___

  1. benzene

  2. toluene

  3. cyclohexane

  4. Cyclohexanol

Answer: (d)


4. Chloro-Ethane reacts with Which of the Following to Give Diethyl Ether?

  1. Naoh

  2. H2SO4

  3. C2H5ONa

  4. Na2S2O3

Answer: (c)


5. What does Benzenediazonium Chloride Give on reaction with Phenol in a Weak Basic Medium?

  1. diphenyl ether

  2. p-hydroxyazobenzene

  3. chlorobenzene

  4. Benzene

Answer: (b)


6. Oxygen Containing Organic Compounds Upon Oxidation Forms a Carboxylic Acid as the Only Organic Product with its Molecular Mass higher by 14 Units. What is the Organic Compound?

  1. A primary alcohol

  2. A ketone

  3. An aldehyde

  4. A secondary alcohol

Answer: (a)


7. Catalytic Dehydrogenation of Primary Alcohol gives a___

  1. Ketone

  2. Aldehyde

  3. Alcohol

  4. Ester

Answer: (b)


8. Dehydration of Alcohol is an Example of___

  1. addition reaction

  2. elimination reaction

  3. substitution reaction

  4. redox reaction

Answer: (b)


9. Acid Catalysed Hydration of Alkenes Except Ethene Leads to the Formation of___

  1. A mixture of secondary and tertiary alcohols

  2. A mixture of primary and secondary alcohols

  3. Secondary or tertiary alcohols

  4. Primary alcohol

Answer: (c)


10. Due to ____________ An ether is More Volatile than an Alcohol having the Same Molecular Formula.

  1. Dipolar character of ether

  2. Alcohols having resonance structures

  3. Inter molecular hydrogen bonding in ethers

  4. Inter molecular hydrogen bonding in alcohols

Answer: (d)


11. An Organic Compound with a Pleasant Odor and 78 Degrees Boiling Point is Boiled with Concentrated H2SO4. It gives a Colorless gas which Decolorizes Bromine Water and Alkaline Potassium Permanganate. What is this Organic Compound?

  1. C2H5COOCH3

  2. C2H5OH

  3. C2H5Cl

  4. C2H6

Answer: (b)

 

12. The Compound Obtained by the Reaction of Ethene with Diborane Followed by Hydrolysis with Alkaline H2O2 is___

  1. ethanol

  2. propanol

  3. ethanol

  4. triethyl bromide

Answer: (a)


13. Which of the Following is Formed when Phenol is Exposed to Air?

  1. o-Benzoquinone

  2. p-Benzoquinone

  3. Phenoquinone

  4. o-and p-Benzoquinone

Answer: (d)


14. Which of the Following is Formed when Glycerol is heated with Oxalic Acid at 503K?

  1. Glyceric acid

  2. Acrolein

  3. Allyl alcohol

  4. Methanoic acid

Answer: (c)


15. Th Alcohol which does not react with Lucas Reagent is___

  1. isobutyl alcohol

  2. n-butanol

  3. tert-butyl alcohol

  4. sec-butyl alcohol

Answer: (b)


16. Phenol is Less Acidic than___?

  1. acetic acid

  2. p-methoxyphenol

  3. p-nitrophenol

  4. Ethanol

Answer: (a,c)


17. Which of the Following is True?

  1. Lower alcohols are liquid at room temperature and the higher ones are solid

  2. Lower alcohols and higher alcohols, both are liquid at room temperature

  3. Higher alcohols are liquid at room temperature and the lower ones are solid

  4. Both lower and higher alcohols are solid at room temperature

Answer: (a)