Maharashtra Board Class 10 Solutions for History Chapter 6: Entertainment and History

VSAT 2022

Download Free PDF with Solutions of Entertainment and History Class 10, Chapter 6

Maharashtra Board students of Class 10 have a very important chapter in their syllabus called Entertainment and History. The concepts are explained in detail in this chapter. Students can gain more details about solving Entertainment and History questions and the different formulas and techniques used for that. In order to delve deeper into the topic, download the practice set Chapter 6 Class 10 History


In order to solve the questions of the chapter, students will have to practice a lot and grasp the importance and details of the chapter. This is where the solutions crafted by Vedantu experts can come into action. Students can practice using these solutions, and hence they don’t have to miss out on important details. 

Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?
Study without Internet (Offline)

Download PDF of Maharashtra Board Class 10 Solutions for History Chapter 6: Entertainment and History

Access Maharashtra Board Solution for History Class 10 Chapter 6 Entertainment and History

Choose the Correct Option from the Given Options and Complete the Statement:

1. ......... are supposed to be the first keertankar in Maharashtra.

  1. Saint Dnyanehshwar

  2. Saint Tukaram 

  3. Saint Namdev

  4. Saint Eknath

Ans: The correct answer is (c) Saint Namdev.


2. Baburao painter made the movie,........... .

      (a) Pundalik 

      (b) Raja Harischandra

      (c) Sairandhri 

      (d) Bajirao-Mastani

Ans: The correct answer is (c) Sairandhri.


3. Identify and write the wrong pair in the following set.

  1. Raigadala Jevha Jag Yete – VasantKanetkar

  2. Tilak Ani Agarkar – Vishram Bedekar

  3. Sashtang Namaskar – Acharya Atre

  4. Ekach Pyala – Annasaheb Kirloskar

Ans: The wrong pair is Ekach Pyala – Annasaheb Kirloskar. The right pair should be Ekach Pyala – Ram Ganesh Gadkari.


Complete the Following Chart.



Bhajan

Keertan

Lalit

Bharud

Characteristics





Examples






Ans:



Bhajan

Keertan

Lalit

Bharud

Characteristics

To sing songs in praise of God and chant god's name accompanied by

instruments like taal (cymbals), mridangam,

and pakhavaj is known as Bhajan. There are two types of Bhajan, Chakri Bhajan and

Songi Bhajan.

Naradmuni

is supposed to be the founder of the Keertana tradition. Saint Namadev is

known as the first keertankar of Maharashtra. Other saints helped the tradition to flourish. The keertankar is also known as

Haridas or Kathekaribuva.

Lalit is an old form of

entertainment in Maharashtra. It belongs

to the tradition of Naradiya Keertan. It is

quite popular in Goa and Konkan. During the performance of Lalit on the

occasion of religious festivals, it is

presumed that the presiding deity of that

festival is present on the throne and then

she is invoked for the fulfilment of a desire.

Bharud can be described as 

a metaphorical song that has spiritual and

ethical lessons. Bharud is comparable to

the style of a road show. Bharuds composed

by Saint Eknath is popular in Maharashtra

because of its wide range of subjects,

dramatic quality, easy rhythm and humour.

Examples

In north India the bhajans composed

by Saint Tulsidas, the great poet Surdas,

Saint Meerabai and Saint Kabir are very

popular.

Keertan is

performed in a temple.

Stories of Krishna, Rama and great

devotees are presented during the

performance.

Saint Eknath composed Bharuds with the

purpose of educating people on various

aspects of life.


Write Short Notes:

1. Need for Entertainment

Ans: Entertainment is necessary for a person's well-being and the proper development of their personality. 

  • Our minds remain active and fresh because of entertainment and as a result eventually we become more productive at work. 

  • Playing games and engaging in hobbies promote personality development. Since ancient times, India has produced a variety of festivals, sports, dance, music, and other types of entertainment. 

  • Both active and passive forms of entertainment can be categorized. 

  • Active entertainment includes things like practicing handicrafts and engaging in sports. 

  • Examples of passive entertainment include viewing a movie, listening to music, or watching a sporting event. We are merely spectators in this kind of entertainment rather than active participants.


2. Marathi Theatre

Ans: Marathi theatre is a Marathi-language theatre that is produced mostly in the Indian state of Maharashtra.

  • In the 1950s and 1960s, Marathi theatre was very popular.

  • Sita Swayamvar, written by Vishnudas Bhave, was the first stage drama in Marathi to be performed in front of a general audience. 

  • Tamasha and Sangeet Natak are two varieties of Marathi theatre. The musical theatre Sangeet Natak and the folk dance Tamasha.

  • Marathi Theatre doesn't go overboard with translations and adaptations from other languages as other regional theatres do. 

  • The Maharashtrian audience views theatre as more of a tradition than just a form of entertainment.


3. Entertainment and Professional Opportunities

Ans:  Theatrical and film industries are home to many entertainment-based occupations.

  • In the theatre, it is necessary to have professional hair stylists, costume designers, makeup artists, and art directors who set up stage backgrounds.

  • Additionally needed are a director, a technician, an actor, lightmen, clothes, jewellery, and assistants. Singers, narrative writers, and music experts are also needed.

  • All of them, as well as dance directors, vocalists, cameramen, dialogue writers, and plot writers, are necessary for the film. 

  • Art directors in this industry can be historians.


Explain the Following Statements with Reasons.

1. Expertise in history is important in the film industry.

Ans: The lives of historical figures have been the subject of numerous movies recently. Due to the following factors, it is crucial for the makers to be aware of historical facts:

  • A sizable audience watches movies and TV series, which give information. The public is given incorrect information when inaccurate facts are presented.

  • Emotions are frequently linked to a particular Empire, conflict, etc. Inaccurate information presented in films has the potential to hamper these populations or, in the worst situations, spark conflict.

  • It might be abused by unsocial groups and used as justification for social unrest.

  • Therefore, historical knowledge is crucial in the film industry.


2. Bharuds composed by Saint Eknath are popular in Maharashtra.

Ans: 

  • Saint Eknath's Bharuds are well-known in Maharashtra due to their variety of subjects, dramatic quality, simple rhythm, and humour. 

  • Bharuds were written by Saint Eknath with the intention of educating people on various aspects of life.


Answer The Following Questions in Detail.

1. Why is Maharashtra known as the land that nurtured the Indian film industry?

Ans: Due to the fact that the majority of Indian films are produced, filmed, and distributed in Maharashtra, this region is referred to as the birthplace of the Indian film industry. India's film industry has the largest viewership and most film resources. Mumbai, the center of Bollywood, is located in the state of Maharashtra.


2. What is Powada?

Ans: Powada is a dramatic narration in which poetry and prose are alternately spoken. Powada tells powerful and uplifting tales of amazing deeds performed by brave men and women. Two well-known Powada compositions include one on the battle of Sinhagarh by Tulasidas and one on the incident of the assassination of Afzal Khan by Adnyandas, a poet of Chhatrapati Shivaji Maharaj. 


Let us Find Out:

1. Find out the names of the historical Marathi movies made during the period of 1970-2015 with the help of the internet.

Ans: 

Some of the historical Marathi movies made during the period of 1970-2015 were: 

  • Raja Shivchhatrapati (2008), Vithal Vithal (2003), Dr. Prakash Baba Amte: The Real Hero (2014), Lokmanya Ek Yugourush (2015), etc.


2. Let us search on the internet the names of historical movies, which are not mentioned in this lesson, and let us make a list of those names.

Ans: The list of some of the historical movies is as follows:

  • Gandhi (1982)

  • Rang De Basanti (2006)

  • The Legend of Bhagat Singh (2002)

  • Netaji Subhash Chandra Bose: The Forgotten Hero (2005)

  • Sardar (1993)

  • Bajirao Mastani (2015)

  • Jodhaa Akbar (2008) And many more.


Try to Do It

1. Gather information about dramas in the life of Chhatrapati Shivaji Maharaj, Chhatrapati Sambhaji Maharaj, Mahatma Jyotirao Phule, Lokamanya Tilak, Mahatma Gandhi, and Dr. Babasaheb Ambedkarr.

Ans: 

  • A Marathi historical drama was created depicting the life of Chhatrapati Shivaji Maharaj which was titled Raigadala Jenvha Jag Yete. The drama was inaugurated by a lightning traditional lamp and the garlanding of an attractive temporary statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj. It was erected on the premises of Ravindra Bhawan. This drama got a huge response from the public.

  • A drama named Shivputra Shambhu Raje based on the life of Chhatrapati Sambhaji Maharaj was organized from 26-31 December in the year 2011. It was erected in the Shahu College Ground, Sahakarnagar.

  • A thought-provoking drama based on the life of Mahatma Jyotirao Phule was enacted at the stage of Balaji Rao Tirupati Kalyan Mandapam. The drama received a huge round of applause as the audience loved it.

  • A book was printed as the biography of Lokmanya Tilak. It was published on 8 April 2015. It was available in physical libraries as well as on the digital platform. The book contained around 600 pages including all the stories of the life of Lokmanya Tilak.

  • There were many documentaries and movies created based on the life of Mahatma Gandhi. Some of them were Mahatma- Life of Gandhi ( 1968), Gandhi (1982), The making of the Mahatma (1996), and many more. These movies won the hearts of thousands of people and inspired them by the teachings of Gandhi.

  • A biopic named- Law on Reels was made based on the life of Dr. Babasaheb Ambedkar. It was also presented in the form of a documentary.


2. Make a list of various types of entertainment and classify them into different categories.

Ans: Entertainment is of many types and is very important in every single person’s life.

Everyone wants their life to be full of excitement and fun. Therefore everyone enjoys different kinds of entertainment.


Entertainment can be classified into many categories. Some of them are, 

  • Physical activities like dancing, swimming, playing outdoor games, etc

  • Digital activities like watching a movie or a binge shoe or series, playing video games, etc.

  • Music in itself is a wide concept of entertainment. Everyone has their own choice of music.


Do It

1. Create a chart of active and passive types of entertainment, which are related to history.

Ans: The active and passive types of entertainment which are related to history are shown in the table below: 


S NO. 

Active

Passive

1.

Visiting historical monuments.

Watching historical movies

2.

Visiting history-themed cafes.

Reading historical books

3.

Having conversations with heritage site officials to gain knowledge.

Creating questionnaires and surveys to gain historical knowledge.


Importance of Maharashtra Board textbook solutions for Class 10 History Entertainment and History

The class 10 Chapter 6, titled Entertainment and History for Maharashtra board students, includes all the important details about number progressions and sequences. Students will learn what arithmetic progressions are and how are they represented. The chapter also provides an introduction to the common difference between the consecutive numbers in the progression. Students will be introduced to the General Form of an Arithmetic Progression. The chapter also introduces the concepts of the First Term to the students.


1. Access to solutions by experts: Getting guidance and learning from experts who have curated the answers that focus on learning standards specific to the age group. It also provides well explained and easy to understand solutions for a student.


2. Beneficial for resolving doubts: Sometimes, questions asked in the chapter become challenging to comprehend, especially for students who find History difficult. The textbook solutions can present them with elaborative and comprehensive answers or solutions which will benefit them in case of doubts.


3. Learning through mistakes: When a student is trying to solve a question, it is often observed that they get the correct answers but do not follow the proper method. In such cases, textbook solutions can help them understand the experts' approach, which they can use while finding the answers.


4. Practice with the right approach: Practicing the questions by following correct methods and techniques becomes significant for a student. These practice questions become the building blocks for their further question-solving practice. Hence, it is crucial to solving many questions based on a concept with the right approach.


Benefits of using Vedantus' PDF Solutions for Class 10 History Maharashtra Board

  • Entertainment and History is a chapter that demands a thorough understanding of the concepts and details. With the solutions for the chapter, students can properly understand the chapter and its contents in it.

  • The practice sets and the solutions have been carefully crafted by some of the learned experts at Vedantu, who are well-versed in the concepts of Entertainment and History.

  • Students can use the solutions to practice more and gain a better understanding of the chapter. This is also going to be a great help during the examinations, and they can score high marks if any questions are asked from this chapter.

  • The practice set Entertainment and History Class 10 History for Maharashtra Board students acts as a fantastic way to revise any concepts that might be doubtful for students. They can solve the questions and easily cross-check if their answers are correct.


Excel in Your Prep With Maharashtra Board Class 10 History Chapter 6 Solutions

Download and study from Maharashtra board class 10 history solutions chapter 6 entertainment and history see the benefits. You will gain a deeper understanding of the chapter and its contents. You will also be able to memorize all the formulas and use them to solve problems from the chapter. Download the PDF version from Vedantu right now.

Share this with your friends
SHARE
TWEET
SHARE
SUBSCRIBE