Important Questions for CBSE Class 11 English Woven Chapter 1 - My Watch

CBSE Class 11 English Woven Chapter- 1 Important Questions - My Watch

Free PDF download of Important Questions with solutions for CBSE Class 11 English Woven Chapter 1 - My Watch prepared by expert English teachers from latest edition of CBSE(NCERT) books.
Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?
Study without Internet (Offline)
Study Important Questions For Class 11 English Chapter 1 – My Watch part-1

Study Important Questions For Class 11 English Chapter 1 – My Watch

A. Very short answer questions 1 Marks 

1. Word – Meaning from the given chapter:

(i) Infallible 

Ans: Incapable of making mistakes

(ii) Imperishable 

Enduring forever

(iii) Virtue

Behaviour that shows high moral standards

(iv) Wheezing

Breathing with a whistling or rattling sound


2. Fill in the blanks:

(i) The head of the ______ took it out of his hand and _______ to set it for him.

Ans: The head of the establishment took it out of his hand and proceeded to set it for him.

(ii) A _____ average is only a ____________ in a watch.

Ans: A correct average is only a mild virtue in a watch. 


3. True – False. 

(i) The new watch had run for eighteen months without losing or gaining anything.

Ans: True

(ii) The person said that the crystal was flattened and the mainspring was straight. 

False

(iii) The watch originally cost five hundred dollars. 

False 

(iv) A good watch was a good watch until the repairers got a chance at it. 

True 


4. What was the actual amount of watch along with the repairs? 

Ans: The watch had cost about two hundred dollars originally and was also paid two or three thousand for the repairs. 


5. Why was the narrator with a heavy heart? 

Ans: The narrator went to every watchmaker at a certain time to get his watch repaired, and this made his heart heavy.


B. Short Answer Questions 2 Marks 

1. How was the watch? And how much time did the watch run? 

Ans: The watch was new and beautiful. It had run for eighteen months without gaining or losing, without stopping or breaking any part of its machinery. 


2. How was the gain of the watch?

Ans: The watch of the narrator began to gain. Day by day, it grew quicker and faster. It had developed a burning fever within a week, and its pulse had increased to 150 in the shade.


3. What happened after the watch was cleaned up? 

Ans: After the watch was cleaned up and oiled, and regulated, it slowed down to such a degree that it ticked off all the appointments of the narrator. He missed his dinner, and his daily activities were affected.


4. Why was the narrator glad in between the watchmaking? 

Ans: As a watchmaker said, the king-bolt of the watch had broken and needed repair. The narrator was glad that there was nothing more serious about it, although he even had no idea about the king-bolt as well. 


5. What the narrator recognised in a watchmaker? 

Ans: While the narrator waited and watched, he soon realised that the watchmaker who was examining the pieces of his watch was an old acquaintance, a former steamboat engineer who was not good.


C. Short answer questions 3 Marks 

1. What happened after the narrator let the watch run down one night? 

Ans: When the narrator let his watch run down one night, he regretted it as if it were a recognised messenger and forerunner of the approaching storm. But then the narrator cheered himself up continuously, set the watch by guess, and commanded his bodings and superstitions to depart.


2. What happened when the narrator took his watch to get regulated? 

Ans: When the narrator took the watch to the watchmaker, he asked him if it had ever been repaired before. He glanced at his machinery and quickly ripped the watch open. He then inserted a small dice-box in his eyes and peered into his machinery with a smile of vicious happiness. He said the watch needed cleaning and oiling, besides regulating, and asked the narrator to collect it in a week.


3. How was the narrator able to detect himself? 

Ans: After the watch was cleaned up and oiled, and regulated, it slowed down to such a degree that it ticked off all the appointments of the narrator. He missed his dinner, and his daily activities were affected. He gradually drifted back to yesterday, then the day before that, and finally to last week, where he discovered that he was all alone and isolated. He had been alone for a week and had lost sight of the outside world. He then seemed to perceive a sort of nagging fellow-feeling with the mummy at the museum, as well as a desire to share information with him.


4. What has happened to the barrel of the watch? 

Ans: When the watch slowed down even after being regulated, the narrator went to a watchmaker again. The watchmaker took the watch all to pieces and said that the barrel was swollen. He assured the narrator that he could reduce it in three days and the watch would perform well afterwards, but nothing more.


5. Everything was well with the watch except one thing, what was that thing? 

Ans: After the fresh start of the watch by a watchmaker who had picked up the pieces of the watch and turned the ruin over and over under his glass, everything went well except one thing. The issue was, from ten minutes to ten, the hands would close together like a pair of scissors, and they would travel together from then on.


D. Long Answer Questions 5 Marks 

1. What happened as the narrator stepped out at the jeweller’s place and what did he do? 

Ans: The narrator stepped into the chief jeweller's office to set his watch at the exact time. The head of the establishment took the watch out of his hand and proceeded to set it for the narrator. He explained that the watch was running four minutes slowly and that the regulator needed to be pushed slightly. However, the narrator attempted to stop him and make him understand that the watch kept perfect time. While the narrator danced around him in distress, begging him to leave the watch alone, he calmly and cruelly did the shameful deed.


2. What happened after the end of two months? 

Ans: It had left all of the town's timepieces and was a fraction of a day ahead of the almanack at the end of two months (yearbook). It was always in November, enjoying the snow even though October leaves were still turning at that time. It hurried up with the house rent, bill payables, and other such things in such a catastrophic manner or way that the narrator himself could not bear them.


3. What happened for the half-day and the rest of the day? 

Ans: It would go like mischief for a half-day, and keep barking and coughing, whooping and sneezing, and snoring so loudly that the narrator couldn't hear himself think about the disturbance. It held out as there was not a single watch in the land that could stop it. The rest of the day, though, it continued to slow down and play around until all of the clocks it had left behind had caught up. It would display a fair and square average, and no one would be able to claim that it had done more or less than its duty.


4. What happened to the watch after it was repaired? 

Ans: The watchmaker told the narrator about the broken king-bolt of the watch. He repaired the king-bolt, but what the watch gained in one way, it lost in another. It would be used to running for a while and then stopping for a while after it got repaired. This was repeated over and over, using its discretion about the intervals. Every time it went off, it kicked back just like a musket. The narrator padded his breasts for a few days and finally took them to some other watchmaker. 


5. What did Uncle William used to say and why did he wonder and for what? 

Ans: Uncle William, who was not alive at the time, used to say that a good horse was a good horse until it had run away once and that a good watch was a good watch until the repairers had a chance to look at it. He often wondered what had happened to all the unsuccessful tinkers, engineers, gunsmiths, blacksmiths, and shoemakers, but no one could ever tell him.

Share this with your friends
SHARE
TWEET
SHARE
SUBSCRIBE