Find the Subtraction in Time

How to Find the Subtraction in Time?

Time is a varying factor. In a day, we have 24 hours, 1440 minutes, and 86400 seconds. Now, to calculate the time difference, we use the subtraction operator. For example, if Neha started her journey at 10:00 a.m. and reached her home at 12:00 p.m., what was the time difference between Neha’s journey from home to office, and vice versa? Well, it's 12: 00 − 10: 00 = 2hrs. This means that Neha took two hours to reach her office.


How


Similarly, we can find the time subtraction across various journeys. So, let us understand these with the help of illustrating examples.


Examples of Time Addition and Subtraction

Before starting with the difference in time, let us see the addition of time:


Example: Add 4:45 and 3:10.

Solution: On adding 4 and 3, we get 7 and 45 + 10 gives 55. So, we have 7:55.


Now, let us take another example:


Example: Add 5:50 and 4:30.

Solution: On adding 5 and 4, we get 9. Also, on adding 50 and 30, we get 80.

Here, we can see that 80 > 60. We can write 80 as 80 = 60 + 20. This means 80 minutes is 1 hr and 20 minutes.

Here, 9 hrs + 1 hr + 20 minutes is equal to 10 hrs 20 minutes or 10:20 is our answer.

Now, if we wish to find the difference between 5:50 and 4:30, we have the following steps:

  • 5 − 4 = 1 hr

  • 50 − 30 = 20 minutes

Here, the difference or the time subtraction comes out to be 1 hr 20 minutes or 1:20.


Time Subtraction Solved Examples

Example 1: Subtract 3:45 and 1:14.

Solution:

Subtraction of hours: 3 − 1 = 2 hours

Subtraction of minutes: 45 − 14 = 31 minutes

So, 2 hrs 31 minutes is the answer.


Example 2: Subtract 4:10 and 6:15.

Solution:

Subtraction of hours: 4 − 6 = −2

Subtraction of minutes: 10 − 15 = −5

Here, we can see that hours is less than 0, so we have:

− 2 + 24 = 22

Adding 60 to minutes: − 5 + 60 or 60 − 5 = 55 Minutes

Hence, the time subtraction for 4:10 and 6:15 comes out to be 21:55.

FAQs on Find the Subtraction in Time

1. Sanjana started taking her English test at 10:03 a.m., and she finished at 13:29 p.m. How many minutes did it take for her to finish the test?

Here, the starting time is 10:03 a.m. and the ending time is 13: 29 p.m. Now, let us follow the steps to find the time duration of the test:


Step 1: Subtract hours: 13 − 10 = 3 hrs


Step 2: Subtract minutes: 29 − 03 = 26 minutes


Now, the duration of the test Sanjana took in completing her test is 3 hrs: 26 minutes.

2. How many hours is it from 9 a.m. to 4 p.m.?

Starting the time from 9:00 a.m. to 4:00 p.m., we write 4:00 p.m. as 16:00 hrs. Subtracting 9 hrs from 16 hrs, we get 7 hrs. So, the time difference comes out to be 7 hrs.

Comment