Courses
Courses for Kids
Free study material
Offline Centres
More
Last updated date: 06th Dec 2023
Total views: 279.9k
Views today: 6.79k

# Arunima bought household items whose marked price and discount % is as follows:Item Quality Rate AmountDiscount %Atta $1$packet $200$ $200$ $16\%$Detergent $1$packet $371$ $371$ $22.10\%$Namkeen $1$packet $153$ $153$ $18.305\%$Find the total amount of the bill she has to pay?

Verified
279.9k+ views
Hint: In this question we need to evaluate the selling price of three different items from the marked price after applying the discount and then need to add all these three selling prices to get the total amount of the bill.
Formula used:
Selling Price = Cost price + Profit
Selling price = cost price + profit%×cost price
Profit% =$\dfrac{{profit}}{{CP}} \times 100$
Selling price =Marked price- Discount%×marked price

Complete step-by-step solution:
It is given that,
 Item Quality Rate Amount Discount % Atta $1$packet $200$ $200$ $16\%$ Detergent $1$packet $371$ $371$ $22.10\%$ Namkeen $1$packet $153$ $153$ $18.305\%$

Arunima bought the household items at the above discounted price.
We know that,
Selling price =Marked price- Discount%×marked price.
First, we need to calculate the selling price of Atta, detergent and namkeen from the marked price.
The marked price (MP) of $1$packet attar is Rs.$200$and the discount is$16\%$.
Thus SP=MP-Discount% ×MP
SP= $200 - 16\% \times 200$
(i.e.) $SP = 200 - \dfrac{{16}}{{100}} \times 200$
$SP = 200 - 16 \times 2$
$SP = 200 - 32 = 168$
Thus, the selling price of $1$packet Atta is Rs. $168$.
Also given that, the marked price (MP) of $1$packet detergent is Rs. $371$ and the discount is$22.10\%$.
Thus SP=MP-Discount% ×MP
SP= $371 - 22.10\% \times 371$
i.e. $SP = 371 - \dfrac{{22.10}}{{100}} \times 371$
$SP = 371 - 22.10 \times 3.71$
$SP = 371 - 81.99 = 289$
Thus, the selling price of $1$packet detergent is Rs. $289$.
Again, the marked price (MP) of $1$packet namkeen is Rs. $153$ and the discount is$18.305\%$.
Thus SP=MP-Discount% ×MP
SP= $153 - 18.305\% \times 153$
i.e. $SP = 153 - \dfrac{{18.305}}{{100}} \times 153$
$SP = 153 - 18.305 \times 1.53$
$SP = 153 - 28 = 125$
Thus, the selling price of $1$packet namkeen is Rs. $125$.
So, the total selling price of atta, detergent and namkeen
$= 168 + 289 + 125$
$= 582$
Hence the total amount of the bill Arunima has to pay is Rs.$582$.

Note: Marked price: The price on the level of a product is called marked price.
Sellers can give some discounts on this price and the actual S.P. of the product may be less than the M.P., it will be calculated by subtracting the discounted price.