Courses
Courses for Kids
Free study material
Offline Centres
More
Store Icon
Store

Ravi purchased \[5kg400g\] rice, \[2kg20g\] sugar and \[10kg850g\] flour. Find the total weight of his purchases.

seo-qna
Last updated date: 23rd Jul 2024
Total views: 453.3k
Views today: 13.53k
Answer
VerifiedVerified
453.3k+ views
Hint: Use the formula to convert the value of goods in one unit system and then add them to find the total value of goods purchased by Ravi.

Complete step by step solution:
We have the data that Ravi purchased \[5kg400g\] rice, \[2kg20g\] sugar and \[10kg850g\] flour. We want to find the total weight of goods purchased by him.
We will convert the given weights into one unit and then add them up to find the total weight of the purchases.
We know the formula for conversion of weights from one unit system to another, which states that \[1kg=1000g\].
Thus, to convert \[xkg\] into grams, multiply it by \[1000\], i.e.,\[xkg=x\times 1000g\].
We have \[5kg400g\] rice. To convert \[5kg\] into grams, we will multiply it by \[1000\], so we have \[5kg=5\times 1000g=5000g\].
Thus, the total weight of rice is \[5kg400g=5000g+400g=5400g\].
Similarly, we have \[2kg20g\] sugar. To convert \[2kg\] into grams, we will multiply it by \[1000\], so we have \[2kg=2\times 1000g=2000g\].
Thus, the total weight of rice is \[2kg20g=2000g+20g=2020g\]
Similarly, we have \[10kg850g\] sugar. To convert \[10kg\] into grams, we will multiply it by \[1000\], so we have \[10kg=10\times 1000g=10,000g\].
 Thus, the total weight of rice is \[10kg850g=10,000g+850g=10,850g\].
So, the total weight of purchases is \[5kg400g+2kg20g+10kg850g\] which is equal to \[5400g+2020g+10,850g=18,270g\].
We can simplify it and write it in terms of kilograms and grams. To convert grams into kilograms, divide the value of grams by \[1000\].
Thus, we have \[18,270g=\dfrac{18,270}{1000}kg=18.27kg\] or, equivalently \[18kg270g\].
Hence, the total weight of purchases is \[18kg270g\].

Note: To find the total weight of purchases, it’s necessary to add the weights using one unit system. Otherwise, we may have some errors in our calculation. Also, one must remember that while adding or subtracting quantities, we should add or subtract the quantities with a similar unit system.