Questions & Answers

Question

Answers

Answer
Verified

We need to find the cost of the car after three years after applying certain conditions.

Let's start by finding the cost of the car after the first year.

According to the condition the cost of the car reduces by 10% during the first two years each, this means that there is a drop of 10% of the price of the car at the end of the first year.

Calculating 10% of the cost price we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{\text{10}}{\text{100}}\text{ }\!\!\times\!\!\text{ cost price}............\text{(i)}$

Substituting the value of the car, we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{\text{10}}{\text{100}}\text{ }\!\!\times\!\!\text{ 360000}$ .

Solving for the depreciation, we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{10}{100}\times \text{360000 = Rs 36000}$ .

Therefore the price of the car after the first year is the original price – depreciation price.

By substituting the values we get,

Price after first year = 360000 – 36000 = Rs. 324000…………..(ii)

Now let's find the price after the second year.

According to the condition the cost of the car reduces by 10% during the first two years each, this means that there is a drop of 10% of the price of the car at the end of the second year.

Calculating 10% of the cost price we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{\text{10}}{\text{100}}\text{ }\!\!\times\!\!\text{ cost price}$ .

Substituting the value of the car after the first year, we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{\text{10}}{\text{100}}\text{ }\!\!\times\!\!\text{ 324000}$ .

Solving for the depreciation, we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{10}{100}\times \text{324000 = Rs 32400}$ .

Therefore the price of the car after the first year is the original price – depreciation price.

By substituting the values we get,

Price after first year = 324000 – 32400 = Rs. 291600…………..(iii)

Now let's find the price after the third year,

According to the condition the cost of the car reduces by 20% after the first two years, this means that there is a drop of 20% of the price of the car at the end of the third year.

Calculating 20% of the cost price we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{\text{20}}{\text{100}}\text{ }\!\!\times\!\!\text{ cost price}$ .

Substituting the value of the car after the first year, we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{\text{20}}{\text{100}}\text{ }\!\!\times\!\!\text{ 291600}$ .

Solving for the depreciation, we get,

$\text{Depreciation = }\dfrac{20}{100}\times 291600\text{ = Rs 58320}$ .

Therefore, the price of the car after the first year is the original price – depreciation price.

By substituting the values, we get,

Price after first year = 291600 – 58320 = Rs. 233280…………..(iv)

Therefore, the price of the car after the third year is Rs. 233280.

×

Sorry!, This page is not available for now to bookmark.