Courses
Courses for Kids
Free study material
Offline Centres
More
Store

# Add the following times: 5 hr 40 mins 23 secs and 1 hr 35 min 56 secs

Last updated date: 10th Aug 2024
Total views: 432.6k
Views today: 12.32k
Verified
432.6k+ views
Hint: To solve this question, we need to keep in mind that 60 secs will make 1 min and 60 mins will make 1 hr. Now, first of all we will add the seconds, but the carry forward will not happen at 10 or 100, but at 60. This means, once we cross the mark of 60, 1 will be added to the addition of minutes and the remaining will make the seconds. Then, we will add the minutes with the carry forwards from seconds; if any; and in a similar way, carry minutes forward to hours after we reach the mark of 60. After that, we will add the hours and can get the answer.

We have to add 5 hrs 40 mins 23 secs and 1 hr 35 mins 56 secs.
So, the first term has 23 secs and the second term has 56 secs.
Thus, total seconds = 23 + 56 = 79 secs
But we have to carry forward 1 to the minutes after the 60 mins.
So, remaining seconds will be = 79 – 60 = 19 secs
And 60 secs will be converted to 1 min.
Now, we will add the minutes.
First term has 40 mins and the second term has 35 mins. We also have the 1 min carried forward from the seconds.
Thus, total minutes = 40 + 35 + 1 = 76 mins
So, remaining minutes will be = 76 – 60 = 16 mins
But we have to carry forward 1 to the hours after the 60 mins.
At last, we will add the hours.
First term has 5 hrs and second term has 1 hr and we have 1 hr carried forward from the minutes.
Thus, total hours = 5 + 1 + 1 = 7 hrs
Therefore, the sum of 5 hr 40 mins 23 secs and 1 hr 35 mins 56 secs will be 7 hrs 16 mins 19 secs.

Note: Another way to solve this question will be to convert the minutes and hours into seconds and then adding the resultant seconds and then convert back to hours. But the conversion from seconds to minutes and hours is quite tedious. Thus, we opt the above method.